Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό ο S&P

Ράλι στη Wall μετά τη συμφωνία στη Γερουσία για την αύξηση του ορίου χρέους. Σε υψηλό 2000 ο δείκτης Nasdaq. Ανάπτυξη σε ήπιους ρυθμούς συνεχίζει να βλέπει η Fed. Ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της Bank of America. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη άνω του 1% σημείωναν οι δείκτες της Wall σχεδόν από την έναρξη της συνεδρίασης καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι σύντομα και πάντως όχι πριν το πέρας της 17ης Νοεμβρίου θα αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους.

Και οι προσδοκίες τους δικαιώθηκαν γρήγορα, όταν κατά το μέσο της συνεδρίασης διέρρευσαν πληροφορίες περί συμφωνίας για τον τερματισμό του κυβερνητικού "λουκέτου" και την αύξηση του ορίου χρέους.

Τελικά ανακοινώθηκε ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία συμφώνησαν στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 15 Ιανουαρίου και την αύξηση στο όριο χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η κοινοποίηση της Beige Book από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να κινείται σε ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης αν και σε ορισμένες περιφέρειες παρατηρείται επιβράδυνση.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο των κατασκευών διολίσθησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό 4 μηνών εξαιτίας της μεταβλητότητας στα στεγαστικά επιτόκια και το αδιέξοδο στη ψήφιση του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε στις 55 μονάδες από 57 τον προηγούμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 2,3% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ' τριμήνου καθώς τα κέρδη ανήλθαν στα 2,22 δισ. δολάρια έναντι ζημιών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Stanley Black & Decker υποχώρησε 14% καθώς η διοίκηση υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,36% στις 15.373,70 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 1,38% στις 1.721,52 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,1,20% στις 3.839,43 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο S&P έκλεισε κάτω από το ιστορικό υψηλό μόλις με διαφορά λίγων μονάδων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,26 δολ. με πτώση 1,68% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,3% στα 27,81 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 2 εβδομάδων έναντι του ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,3%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3568. Επιπλέον, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το γεν, στα 98,58.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,75%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 102,28 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,7% στα 1.282 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v