Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Στα ραντάρ της Fed το Brexit

Το ενδεχόμενο ενός Brexit επηρέασε την απόφαση της Fed για τα επιτόκια υποστήριξε η Janet Yellen. Χαρακτήρισε μεικτά τα μακροοικονομικά στοιχεία. Δύσκολη η πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας των επιτοκίων. Προσωρινή η επιβράδυνση το πρώτο τρίμηνο.

Yellen: Στα ραντάρ της Fed το Brexit

Τα μακροοικονομικά στοιχεία εμφανίζονται μεικτά και αυτό δικαιολογεί μια προσεκτική στάση στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, τονίζοντας πως η μελλοντική πορεία των επιτοκίων παραμένει αβέβαιη.

Η ίδια υπογράμμισε πως ένα μέρος της επιβράδυνσης της οικονομίας δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά χαρακτήρισε προσωρινή την μείωση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο.

Η κ. Υellen επίσημανε πως είναι σημαντικό να μην αντιδράει κανείς με υπερβολικό τρόπο σε ένα μόνο οικονομικό στοιχείο. 

Eπανέλαβε επίσης πως οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα βασιστούν στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας πως το οικονομικό outlook είναι αβέβαιο.

Πρόσθεσε ακόμα πως η μελλοντική πορεία των επιτοκίων είναι αβέβαιη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως τόνισε παγκόσμιοι παράγοντες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα κάνουν πιο δύσκολη την πρόβλεψη της πορείας της νομισματικής πολιτικής.

Σε ερώτηση για το αν η Fed έλαβε υπόψη της το ενδεχόμενο ενός Brexit στην συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, η κα. Yellen απάντησε πως ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και πρόσθεσε πως μπορεί να επηράσει τις προοπτικές της οικονομίας και την νομισματική πολιτική.

«Είναι μια απόφαση που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές» σημείωσε η κ. Yellen. Μια ψήφος των Βρετανών στις 23 Ιουνίου να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. θα μπορούσε «να έχει και επιπτώσεις για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ». 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v