Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street

Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι Dow Jones και S&P. Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq. Πτώση 2,2% για Apple. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για Brexit. Από το χαμηλό πέντε εβδομάδων ανέκαμψε το πετρέλαιο στα 47,98 δολ. Τερμάτισε ανοδικό σερί επτά ημερών για τον χρυσό.

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι ανησυχίες για Brexit εν αναμονή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. Ωστόσο η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ από οπαδό του Brexit οδήγησε στην παύση των προδημοψηφισματικών εκστρατειών στη Μεγάλη Βρετανία για δεύτερη μέρα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, αναλυτής της Deutsche Bank, «Το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία τέθηκε σε διαφορετική βάση μετά τον τραγικό θάνατο της Τζο Κοξ. Αν και αποτελεί ένδειξη αναισθησίας η σύνδεση των αγορών με το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η δολοφονία της επηρέασε τις αγορές σε μεγάλο βαθμό». Σημειώνεται ότι σήμερα, τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία έκλεισαν με κέρδη ενώ χθες η Wall Street γύρισε ανοδικά στον απόηχο του θανάτου της Κοξ.

Παράλληλα θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου μετά τη χθεσινή «βουτιά» σε χαμηλό πέντε εβδομάδων. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 3,8% στα 47,98 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο υποχώρησε 2,2%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ, οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση 0,3% τον Μάιο, στον εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,17 εκατομμυρίων. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη πτώση στο 1,15 εκατομμύρια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 17.674 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,33% στις 2.071 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,92% στις 4.800 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 1% και ο S&P κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Απριλίου, λίγο πάνω από 1%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,3%) και IBM (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-2,85%) και Apple. (-2,2%).

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple κινήθηκε χαμηλότερα μετά από δημοσιεύματα ότι το Πεκίνο θα απαγορεύσει την πώληση του iPhone 6.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1285 από 1,1226 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 1,2% και σε σχέση με την βρετανική λίρα, στο 1,4379 από 1,4202 την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, μπορεί η τιμή του χρυσού να υποχώρησε 0,3% στα 1.294,8 δολ./oz, ωστόσο στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 1,5%. Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα τερμάτισε ανοδικό σερί επτά ημερών για τον χρυσό.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,62% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου γύρισε σε θετικό πρόσημο στο 0,02% από -0,02% την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v