Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική ανάσα στη Wall Street

Στην πέμπτη συνεδρίαση τερμάτισε το πτωτικό σερί για τους δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για Brexit και η δολοφονία της Jo Cox. Μικτά τα macro στις ΗΠΑ. «Βουτιά» 3,8% για το πετρέλαιο, κάτω από τα 47 δολ. Σε υψηλό 17 μηνών ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο δύο αυξήσεων εντός του 2016. Αργότερα η Janet Yellen χαρακτήρισε μικτά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι είναι προσωρινή η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο α' τρίμηνο.

Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για Brexit εν αναμονή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. Ενδεικτική της βαρύτητας που δίνεται στο Brexit από διεθνείς αξιωματούχους και αναλυτές είναι η χθεσινή παραδοχή της Janet Yellen, πως μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην απόφαση για διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Wall Street γύρισε ανοδικά μόλις επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της βουλευτή Jo Cox η οποία υπήρξε θερμή οπαδός της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πέρα όμως από τον φόβο του Brexit, αρνητικός είναι ο αντίχτυπος και από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός "βούλιαξε" 3,8% στα 46,21 δολάρια ανά βαρέλι, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 13.000 στις 277.000 αιτήσεις, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 270.000. Παράλληλα ο πληθωρισμός τον Μάιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,2% λόγω των υψηλότερων τιμών στη βενζίνη και τα ακριβά ενοίκια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 17.733 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 2.078 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 4.844 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+2,5%) και DuPont (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-0,6%) και Boeing (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1244 από 1,1258 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 1,6% σε σχέση με το γεν, στα 104,40 μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να μην αλλάξει νομισματική πολιτική.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 17 μηνών. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 0,8% στα 1.298 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 1,82%. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σε αρνητικό πρόσημο, πιάνοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,034%

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v