Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσα ανακούφισης» στις διεθνείς αγορές

Κλίμα ευφορίας καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, με τον Dow να εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις από τα τέλη Μαΐου. Ράλι άνω του 3% σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, ενώ η στερλίνα εμφάνισε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008.

«Αναθάρρησαν» οι επενδυτές μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα –έστω και μικρό- στο «στρατόπεδο» του «Bremain», με τα χρηματιστήρια από Ασία (το πρωί) μέχρι ΗΠΑ να κάνουν ράλι και να ανακτούν όλο το έδαφος που έχασαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας μάλιστα έφτασαν λίγο πριν το κλείσιμο να καταγράφουν κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, ενώ η στερλίνα εμφάνισε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008.

Η ευφορία στις αγορές «πέρασε» και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον δείκτη Dow Jones να ανοίγει με κέρδη 250 μονάδων.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά με κέρδη 0,7% στις 17.805 μονάδες (ήταν η καλύτερη μέρα για τον Δείκτη από τις 25 Μαΐου, τόσο σε μονάδες όσο και σε ποσοστό), υψηλότερα κατά 0,6% ο δείκτης S&P 500 στις 2.083 μονάδες, και κατά 0,8% ο δείκτης  Nasdaq στις 4.837 μονάδες.

Ωστόσο, αναλυτές και επενδυτές προειδοποιούν για έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες μέχρι το δημοψήφισμα, αφού οι δημοσκοπήσεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις δημοσκοπήσεις, καθώς ανησυχούν πως στην περίπτωση που αποφασιστεί έξοδος από την ΕΕ, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

«Αν είχα μια ζώνη ασφαλείας ενόσω παρακολουθώ τις αγορές, θα την φορούσα», σχολίασε η Kim Forrest της Fort Pitt Capital Group.

«Αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, θα υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη των αγορών, ιδιαίτερα δεδομένης της αδυναμίας των τελευταίων δυο εβδομάδων. Αυτό πιθανότατα θα φέρει την αγορά στα επίπεδα των αρχών Ιουνίου», σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan Mislav Matejka.

Από την πλευρά του ο Chris Weston της IG σημείωσε πως, «οι πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ έχουν μειωθεί κάτω από το 30% και πάλι, όμως αναμένονται ακόμα τουλάχιστον πέντε δημοσκοπήσεις, και δεδομένης της αύξησης κατά 130% της εβδομαδιαίας υποδηλούμενης μεταβλητότητας στα options της στερλίνας έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, η αγορά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και ευμετάβλητη».

Ράλι 2,3% για τη στερλίνα, η οποία εμφάνισε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από το 2008, ενώ τα futures του αργού πετρέλαιο κατέγραψαν κέρδη 2,5% στα 49,19 δολάρια το βαρέλι. 

Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων αύξησε τη διάθεση για ρίσκο, με αποτέλεσμα ο χρυσός να καταγράφει νωρίτερα πτώση άνω του 1%. Τελικά, τα futures του χρυσού (παράδοση Αυγούστου) έκλεισαν 2,70 δολάρια χαμηλότερα στα 1.292,10 δολάρια η ουγκιά.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνονταν στο 1,67%, ενώ του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου παρέμεινε σε θετικό πεδίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v