Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι στις αγορές στην… υγειά του Bremain

Οι αυξημένες πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ οδήγησαν σε κέρδη άνω του 3% Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι από το 2008 για τη στερλίνα. Στη Wall Street η σκυτάλη της ανόδου, που «γράφει» κέρδη άνω του 1%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα -έστω και μικρό- στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν ώθηση στα παγκόσμια χρηματιστήρια, με τις αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας μάλιστα να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, ενώ η στερλίνα καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones έφτασε στο άνοιγμα να ενισχύεται έως και 250 μονάδες, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται από τις τελευταίες ενδείξεις για το βρετανικό δημοψήφισμα. 

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται κατά 1,08% στις 2.093 μονάδες, κατά 1,13% ο δείκτης Dow Jones στις 17.874 μονάδες και κατά 1,50% ο δείκτης Nasdaq στις 4.872 μονάδες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, δίνουν προβάδισμα στο "Stay", ενώ η Betfair ανεβάζει τις πιθανότητες παραμονής στο 78% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για τον ίδιο λόγο και με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, έκαναν ράλι άνω του 3%, ενώ η μείωση της πιθανότητας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει ώθηση σε στερλίνα και ευρώ, που ενισχύονται κατά 2% και 0,35% αντίστοιχα έναντι του δολαρίου. Χαρακτηριστικό είναι πως η σημερινή άνοδος του βρετανικού νομίσματος είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει σε ημερήσια βάση από το 2008. Κατά 2,6% ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η αβεβαιότητα για το δημοψήφισμα «έσπρωξε» μαζικά τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» όπως το γεν και ο χρυσός, με την Wall Street να κλείνει την Παρασκευή με απώλειες άνω του 1%.

Ωστόσο, παρά το σημερινό κλίμα ευφορίας, όλοι φαίνεται να «κρατούν την αναπνοή τους» μέχρι το βράδυ της Πέμπτης/πρωί Παρασκευής, όταν και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις δημοσκοπήσεις, καθώς ανησυχούν πως στην περίπτωση που αποφασιστεί έξοδος από την ΕΕ, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η εβδομάδα αυτή και μέχρι το δημοψήφισμα αναμένεται να εμφανίσει έντονες διακυμάνσεις. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Chris Weston της IG, «οι πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ έχουν μειωθεί κάτω από το 30% και πάλι, όμως αναμένονται ακόμα τουλάχιστον πέντε δημοσκοπήσεις, και δεδομένης της αύξησης κατά 130% της εβδομαδιαίας υποδηλούμενης μεταβλητότητας στα options της στερλίνας έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, η αγορά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και ευμετάβλητη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v