Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον Dow Jones η σκυτάλη της ανόδου

Άνοδος 245 μονάδων με το... «καλημέρα» για τον Dow, καθώς η αύξηση των πιθανοτήτων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ δημιουργεί κλίμα ευφορίας και στη Wall Street. Ράλι άνω του 3% στις ευρωαγορές. Κέρδη 1,9% για την στερλίνα, 1,75% για το πετρέλαιο.

Με άνοδο που ξεπερνά τις 245 μονάδες για τον Dow Jones ξεκινά η εβδομάδα στη Wall Street, μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυξημένη πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται κατά 1,3% στις 2.097 μονάδες, κατά 1,4% ο δείκτης Dow Jones στις 17.921 μονάδες και κατά 1,33% ο δείκτης Nasdaq στις 4.864 μονάδες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, δίνουν προβάδισμα στο "Stay", ενώ η Betfair ανεβάζει τις πιθανότητες παραμονής στο 78% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για τον ίδιο λόγο και με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, κάνουν ράλι άνω του 3%, ενώ η μείωση της πιθανότητας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει ώθηση σε στερλίνα και ευρώ, που ενισχύονται κατά 1,9% και 0,6% αντίστοιχα έναντι του δολαρίου. Κατά 1,75% ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα η αβεβαιότητα για το δημοψήφισμα «έσπρωξε» μαζικά τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» όπως το γεν και ο χρυσός, με την Wall Street να κλείνει την Παρασκευή με απώλειες άνω του 1%.

Ωστόσο, παρά το σημερινό κλίμα ευφορίας, όλοι φαίνεται να «κρατούν την αναπνοή τους» μέχρι το βράδυ της Πέμπτης/πρωί Παρασκευής, όταν και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις δημοσκοπήσεις, καθώς ανησυχούν πως στην περίπτωση που αποφασιστεί έξοδος από την ΕΕ, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η εβδομάδα αυτή και μέχρι το δημοψήφισμα αναμένεται να εμφανίσει έντονες διακυμάνσεις. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Chris Weston της IG, «οι πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ έχουν μειωθεί κάτω από το 30% και πάλι, όμως αναμένονται ακόμα τουλάχιστον πέντε δημοσκοπήσεις, και δεδομένης της αύξησης κατά 130% της εβδομαδιαίας υποδηλούμενης μεταβλητότητας στα options της στερλίνας έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, η αγορά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και ευμετάβλητη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v