Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγή προσήμων στη Wall Street με το βλέμμα στη Βρετανία

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street μετά την δημοσίευση δημοσκοπήσεων που δείχνουν προβάδισμα στο Brexit. Υποχωρεί το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 1,7% η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου. Απώλειες 5% για την Adobe Systems.

Xαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, διαγράφοντας τα αρχικά ήπια κέρδη, καθώς οι απώλειες στις ενεργειακές μετοχές αντισταθμίζουν το ράλι στην βιοτεχνολογία και ενώ δύο δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Brexit.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,28% στις 17.779 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,14% χαμηλότερα στις 4.873 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,11% στις 2.086 μονάδες.

Σε δημοσκόπηση της TNS, το στρατόπεδο του Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 43%, δύο μονάδες περισσότερες από το Bremain στο 41%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 2.300 ανθρώπων από τις 16 ως τις 22 Ιουνίου.

Στις 17 Ιουνίου, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έδειχνε πως το 47% θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης και το 40% υπέρ της παραμονής.

Το Brexit προηγείται και σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, έρευνα της Opinium που διενεργήθηκε διαδικτυακά στις 20 με 22 Ιουνίου έδειξε ότι το 45% θα ψηφίσει υπέρ του Brexit και το 44% υπέρ του Bremain.

Εν τω μεταξύ, η Citi βλέπει 60% πιθανότητα, η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων να επιλέξουν «Παραμονή» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. 

Από το μέτωπο των μάκρο, ο δείκτης τιμών κατοικιών FHFA ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο. Η μέτρηση του Μαρτίου αναθεωρήθηκε υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 0,8%. 

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν το Μάιο κατά 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,53 εκατομμυρίων μονάδων.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2007.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,13 δολάριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,8% στα 48,9 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας τα κέρδη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ υποχώρησαν λιγότερο από τις πριβλέψεις.

Ο χρυσός κινείται 0,42% χαμηλότερα στα 1.267 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, στο 1,706% κινείται η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους τίτλου.

Στο ταμπλό, βουτιά 5% καταγράφει η μετοχή της Adobe Systems, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη S&P 500. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη πραγματοποιεί η μετοχή της Transocean, η οποία ενισχύεται 2,5%. 

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Tesla Motors μετά την πρόταση εξαγοράς της SolarCity έναντι περίπου 2,8 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινείται 9% χαμηλότερα, καθώς αναλυτές όπως η Oppenheimer και η RBC Capital Markets αντιμετώπισαν με αρνητικό τρόπο την κίνηση.

Η Oppenheimer υποβάθμισε την μετοχή της Tesla σε perform από outperform.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v