Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

Με οριακά κέρδη έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο η κατάθεση της Yellen και το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Κάτω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός. Πιέσεις σε ευρώ και στερλίνα.

Άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο της κατάθεσης της Janet Yellen στη Γερουσία, εν αναμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία στις 23 Ιουνίου.

Ειδικότερα η Janet Yellen υποστήριξε ότι θα τηρήσει προσεκτική στάση στο ζήτημα των επιτοκίων, τόσο λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας (Brexit) όσο και εξαιτίας της επιβράδυνσης των προσλήψεων στις ΗΠΑ. Παράλληλα επισήμανε ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες ύφεσης για φέτος.

Επιπλέον παραμένει θετικός ο αντίχτυπος από την στροφή των Βρετανών υπέρ της παραμονής του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ από υποστηρικτή του «Brexit». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το κλίμα στις αγορές είναι ευμετάβλητο καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο «Bremain».

Ενδεικτική της βαρύτητας που αναγνωρίζουν στο βρετανικό δημοψήφισμα, επενδυτές και αξιωματούχοι, είναι η παραδοχή της Janet Yellen ότι σε περίπτωση Brexit θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά από δύο σερί ανόδους καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για υπερπροσφορά αργού στις αγορές. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,1% στα 48,85 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου ανακοίνωσε η Lennar. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 218,5 εκατ. δολ. έναντι 183 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα αυξήθηκαν 15% σε σχέση με πέρυσι, στα 2,75 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 17.829 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 2.088 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 4.843 μονάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι σημερινή διακύμανση του Dow ήταν μόλις 78 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+2,5%) και JP Morgan (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-0,9%) και Walt Disney (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1252 από 1,1311 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το γεν, στα 104,05 και αντίστοιχα κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι της βρετανικής λίρας στο 1,4687.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κατήλθε σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,5% στα 1.272 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,7%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v