Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Τα καλά macro, τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και το ανοδικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street. «Άλμα» για τις μετοχές των Best Buy (+19%) και Toll Brothers (+9%). Στο επίκεντρο τα επιτόκια.

Ήπια ανοδικά κινήθηκε η Wall Street εν αναμονή της κρίσιμης ομιλίας της Janet Yellen την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, «Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα στοιχείο επιφυλακτικότητας στις αγορές ενόψει Yellen. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια εντός του 2016 παρά τις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Fed, Stanley Fischer».

Στο μεταξύ, καλά ήταν τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο έπιασαν υψηλό οχτώ ετών σημειώνοντας αύξηση 12,4%.

Επιπλέον, θετικά αντέδρασε η αγορά και στα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI τον Αύγουστο έπιασε υψηλό επτά μηνών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές τα καλά ευρωπαϊκά macro μετά το Brexit καθησυχάζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Στο μεταξύ, ανοδικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου μετά από δημοσίευμα ότι είναι πιθανή η στήριξη του Ιράν σε μια απόφαση για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβρη. Νωρίτερα ο μαύρος χρυσός είχε φτάσει να υποχωρεί έως τα 46,59 δολ. καθώς η Goldman Sachs σε έκθεσή της χαρακτήριζε αδύναμη την αγορά πετρελαίου ενώ προέβλεπε ότι οι τιμές να κυμανθούν μεταξύ 45- 50 δολ. για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τελικά, το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε 1,5% στα 48,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η Toll Brothers (+9%) καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 105,5 εκατ. δολ. (ή 61 σεντς ανά μετοχή) έναντι 66,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και οι πωλήσεις ανήλθαν στο 1,27 δισ. από 1,03 δισ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν τα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν στα 61 σεντς ανά μετοχή και οι πωλήσεις στα 1,25 δισ.

Αντίστοιχα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γνωστοποίησε και η Best Buy (+19%). Ειδικότερα τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 57 σεντς ανά μετοχή έναντι 42 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 18.547 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 2.186 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 5.260 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,6%) και Cisco Systems (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-0,9%) και Boeing (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1308 από 1,1320 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.346 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 1,55%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v