Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro έριξαν τη Wall Street

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο S&P. Στο επίκεντρο η ομιλία της Janet Yellen. Απογοήτευσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ. Πιέσεις στον κλάδο υγείας. Πτώση 2,8% για το πετρέλαιο. Χαμηλότερα ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και την πτώση της τιμής του πετρελαίου, εν αναμονή της ομιλίας της Janet Yellen στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Notz Stucki & Cie, Pierre Mouton, «Το κλίμα είναι βελτιωμένο αυτό τον μήνα, αλλά οι επενδυτές δεν θέλουν να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο. Ωστόσο, η ατζέντα είναι πλούσια. Τώρα που έχει σχεδόν περάσει η περίοδος των αποτελεσμάτων, οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις Κεντρικές Τράπεζες, στα επιτόκια και στα μακροοικονομικά στοιχεία».

Στο μεταξύ, απογοήτευσαν τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 3,2% τον Ιούλιο έναντι αύξησης 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,8% στα 46,77 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά μετά από δημοσίευμα ότι είναι πιθανή η στήριξη του Ιράν σε μια απόφαση για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβρη.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Pfizer προχώρησε στην εξαγορά του κλάδου αντιβιοτικών της AstraZeneca PLC έναντι 1,57 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, ο κατασκευαστής επίπλων La-Z-Boy Inc. ανακοίνωσε κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις με τη μετοχή υποχωρεί 12%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 18.481 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,52% στις 2.175 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,81% στις 5.217 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+0,8%) και Wal-Mart (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth Group (-1,7%) και Merck & Co (-1,6%).

Επιπλέον πιέσεις ασκήθηκαν στον κλάδο υγείας καθώς στις ΗΠΑ υπάρχει δημόσιο debate αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων από τις επιχειρήσεις.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1267 από 1,1307 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση 1,2% στα 1.329 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 1,55%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v