Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall με το βλέμμα στη Fed

Εντείνεται η νευρικότητα των επενδυτών στην αμερικανική αγορά, ενόψει της ομιλίας της Janet Yellen την Παρασκευή, τη στιγμή που ένα ακόμη μέλος της Fed κάνει λόγο για αύξηση επιτοκίων άμεσα. Υποχωρούν οι δείκτες. Γυρισε ανοδικά το πετρέλαιο.

Οριακά πτωτικά κινείται η αμερικανική αγορά, καθώς εντείνεται η νευρικότητα ενόσω πλησιάζει η ώρα της ομιλίας της κεντρικής τραπεζίτη Janet Yellen στο Jackson Hole.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη μέλος της Fed τάσσεται υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων σύντομα. "Οταν κοιτάζω πού βρισκόμαστε στην αγορά εργασίας, όταν κοιτάζω τον πληθωρισμό και τις προβλέψεις μας, νομίζω ότι είναι ώρα να κάνουμε κίνηση", δήλωσε στο ραδιόφωνο του Bloomberg η επικεφαλής της Fed του Κάνσας και μέλος της κεντρικής τράπεζας Ester George.  

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,2% στις 18.444 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,13% στις 2.173 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,07% στις 5.225 μονάδες.

Χθες οι μετοχές στη Wall έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου, λόγω πιέσεων στις μετοχές του κλάδου υγείας. 

Οι συναλλαγές εμφανίζονται περιορισμένες καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία της επικεφαλής της Fed την Παρασκευή, προσδοκώντας ενδείξεις για τις προθέσεις της Fed αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχει υποστηρίξει την πολυετή άνοδο των μετοχών και οι επενδυτές φοβούνται ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να προκαλέσουν βουτιά στη Wall Street. 

«Οι αγορές είναι υπερβολικά ήσυχες και ενδεχομένως η ομιλία της Yellen προσελκύει περισσότερη προσοχή από αυτή που της αξίζει», επισημαίνει ο Neil Wilson της ΕΤΧ Capital. Οπως αναφέρει, οι αγορές περιμένουν ότι η κεντρική τραπεζίτης θα εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην οικονομία, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και που θα οδηγήσει σε άνοδο του δολαρίου και θα πλήξει τον χρυσό βραχυπρόθεσμα. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, αυξημένες κατά 4,4% ήταν τον Ιούλιο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η αγορά περίμενε αύξηση κατά 3,3% από πτώση 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, οριακή αλλά αναπάντεχη μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ανήλθαν σε 261.000 από 262.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 3.000 αιτήσεις.

Στην αγορά, ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των Guess, Workday και Tiffany μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων, ενώ πιέσεις δέχεται ο τίτλος της HP, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη β' τριμήνου. 

Στο μεταξύ, γύρισε ανοδικά το πετρέλαιο παρά τη χθεσινή αύξηση-έκπληξη των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,3% στα 46,88 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κατά 0,5% κινείται και ο χρυσός, στα 1.323 δολάρια η ουγκιά. 

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,99% χαμηλότερα στις 341 μονάδες, κατά 0,34% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.812 μονάδες, κατά 0,93% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.394 μονάδες και κατά 1,17% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.499 μονάδες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v