Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στη Wall Street πριν τη Yellen

Με οριακές απώλειες έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο κόντρα στα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Στο επίκεντρο η ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hole. Υποχώρησε το δολάριο. Σε χαμηλό μήνα ο χρυσός.

Ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street εν αναμονή της ομιλίας της Janet Yellen στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Σήμερα η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Κάνσας, Ester George υποστήριξε σε συνέντευξή της στο Bloomberg: «Όταν κοιτάζω που έχουμε φτάσει στην αγορά εργασίας, όταν κοιτάζω τον πληθωρισμό και τις προβλέψεις μας, νομίζω πως έφτασε η ώρα να κάνουμε κίνηση».

«Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβρη...», επισημαίνει ο αναλυτής της ETX Capital, Neil Wilson. «Το πιο πιθανό είναι η Yellen να εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αμερικανική οικονομία, κάτι που θα εκτοξεύσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων και θα ενισχύσει το δολάριο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Στο μεταξύ, καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο αυξήθηκαν 4,4% έναντι μείωσης 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,3%. Αντίστοιχα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν περαιτέρω κατά 1000 στις 261.000 αιτήσεις, την ώρα που η αγορά προέβλεπε αύξηση κατά 3.000 αιτήσεις.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς εντείνονται οι προσδοκίες ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ θα υπάρξει συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τιμή του αργού. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πετρέλαιο υποχώρησε αισθητά μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,2% στα 47,33 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, μπορεί η Dollar General να ανακοίνωσε κέρδη έναντι ζημιών στο β' τρίμηνο, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των αναμενόμενων. Ειδικότερα τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 72 σεντς έναντι ζημιών 46 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 5 δισ. από 3,01 δισ. πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 73 σεντς και πωλήσεις 5,08 δισ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 18.449 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,13% στις 2.172 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 5.212 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco (+0,8%) και Procter & Gamble (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth Group (-1,9%) και Nike (-1,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1284 από 1,1265 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό μήνα, σημειώνοντας πτώση 0,4% στα 1.324 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε δύο μονάδες βάσης στο 1,58%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v