Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τη Yellen

Σε πτώση γύρισε η Wall Street παρά την αρχική θετική αντίδραση της αγοράς στην ομιλία της Janet Yellen. Άνοδος για το πετρέλαιο αν και εξασθενούν οι ελπίδες για «πάγωμα» παραγωγής. Υψηλότερα ο χρυσός. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Απώλειες σημειώνει η Wall Street με την Janet Yellen να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων χωρίς ωστόσο να δίνει σήμα για το πότε.

Στην ομιλία της στο Jackson Hole η επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι «τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη».

Ωστόσο, το αμερικανικό χρηματιστήριο γύρισε σε πτώση μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου της Fed, Fischer ότι η ομιλία της Yellen είναι «συνεπής» με την πιθανότητα να γίνουν δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους..

Εν τω μεταξύ, με ρυθμό 1,1% "έτρεξε" τελικά η οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν τελικά στο 0,3% από αρνητική πρώτη μέτρηση στο -0,4%. Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν τελικώς κατά 4,4% από πρώτη μέτρηση στο 4,2%.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 59,3 δισ. δολάρια τον Ιούλιο.

"Οι μετοχές δεν κινήθηκαν μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, ώστε να κινήσει τις αγορές πριν τη Yellen", σχολίαζαν οι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς. 

Ο Dow Jones υποχωρεί  κατά 0,55% στις 18.347 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,49% στις 2.161 μονάδες, και ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,31% στις 5.196 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Loretta Mester απήχησε τα "γεράκια" της κεντρικής τράπεζας σήμερα, δηλώνοντας ότι "έχει νόημα" να κινηθούν υψηλότερα τα επιτόκια. 

Σημειώνεται ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχει υποστηρίξει την πολυετή άνοδο των μετοχών και οι επενδυτές φοβούνται ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να προκαλέσουν βουτιά στη Wall Street. 

Στην αγορά, πτώση καταγράφουν οι μετοχές των Herbalife, Splunk, Ultra Salon Cosmetics και GameStop Corp., μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, στα 47,44 δολάρια το βαρέλι, παρόλο που εξασθενούν οι ελπίδες για "πάγωμα" της παραγωγής, μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ότι δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στην αγορά αργού. 

Μικρή πτώση για τον χρυσό μετά τη Yellen, κατά 0,1%, στα 1.324 δολάρια η ουγκιά.

Παράλληλα το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ στο 1,1231 δολ. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v