Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall μετά τη Γέλεν

Τα σχόλια της επικεφαλής της Fed που παραπέμπουν σε ήπιες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων ώθησαν την αμερικανική αγορά. Υπεραπέδωσε ο Nasdaq. Στο επίκεντρο ο ενεργειακός κλάδος λόγω της ανόδου του πετρελαίου. Κέρδη για χρυσό.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall μετά τη Γέλεν

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, θεωρήθηκαν «ήπιες» ενώ η αγορά βρήκε στήριξη και από το αργό πετρέλαιο, που συνέχισε ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,58% στις 21.532 μονάδες, που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για το δείκτη. Ο Nasdaq ξεχώρισε, εμφανίζοντας κέρδη 1,1% στις 6.261 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 2.443 μονάδες.

Στο κείμενο της ομιλίας της η Γέλεν αναγνωρίζει πως η Fed παραμένει αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα όσον αφορά στον στόχο του πληθωρισμού, αλλά επανέλαβε ότι η κατάσταση της οικονομίας επιβάλλει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και τη συρρίκνωση του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων.

«Η Γέλεν είναι εκ φύσεως ήπια. Αν δεν προσπαθούσε να οδηγήσει τη νομισματική πολιτική κοντύτερα στην κανονικότητα πριν λήξει η θητεία της το Φεβρουάριο του 2018, πιθανότατα θα κινούταν ακόμη πιο αργά με τα επιτόκια», σχολίαζε αναλυτής της Fisher Investments μετά την τοποθέτηση της επικεφαλής της Fed. 

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος και oι traders αναζητούν ενδείξεις για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο εμφάνισε άνοδο 1% στα 45,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε επίσης υψηλότερα κατά 0,5% στα 1.220 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1423 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,31%.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν, η NRG Energy κατέγραψε άνοδο άνω του 28% μετά την ανακοίνωση αναδιάρθρωσης για μείωση των δαπανών και του χρέους. Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν όλες οι ενεργειακές μετοχές λόγω της ανοδικής κίνησης στο πετρέλαιο. 

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των PayPal και Square Inc εν μέσω σεναρίων συγχώνευσης.  

Νωρίτερα, στην Ευρώπη, στο «πράσινο» έκλεισαν όλοι οι βασικοί δείκτες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε 1,19% υψηλότερα στις 7.416 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 πραγματοποίησε άνοδο 1,59% στις 5.222 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,52% στις 12.626 μονάδες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v