Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στη Βαρκελώνη

Δεκατρείς νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση με βαν στο κέντρο της πόλης. Μια Ελληνίδα μεταξύ των τραυματιών. Συλλήψεις υπόπτων και έρευνες από τις αστυνομικές αρχές.

To ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στη Βαρκελώνη

Τρομοκρατική επίθεση για την οποία την ευθύνη έσπευσε να αναλάβει το ISIS (μέσω του «πρακτορείου ειδήσεών» του Amaq) έλαβε χώρα στο κέντρο της Βαρκελώνης, όταν ένα λευκό βαν «σάρωσε» το πλήθος στην πολυσύχναστη περιοχή Ράμπλας, αφήνοντας πίσω του 13 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Στις 17:05 (τοπική ώρα) το βανάκι ανέβηκε με μεγάλη ταχύτητα στον πεζόδρομο κοντά στην Placa Catalunya, στο τουριστικό κέντρο της πόλης και κάνοντας ζιγκ ζαγκ παρέσυρε πεζούς για τουλάχιστον 500 μέτρα. 

Αρχικά οι αρχές επιβεβαίωσαν ένα νεκρό, αλλά αργότερα παραδέχτηκαν τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει στα τοπικά μέσα και έκαναν λόγο για 13 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά.

Λίγο μετά την επίθεση η αστυνομία της Βαρκελώνης δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το χτύπημα ως "τρομοκρατική ενέργεια", σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα σχετικά πρωτόκολλα.

Συνελήφθη ύποπτος, πληροφορίες για νεκρούς δράστες

Εγιναν δυο συλλήψεις, αλλά όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές κανένας από τους δύο δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι άλλος ένας άνδρας που παρέσυρε δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση του επεισοδίου αυτού με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Ο οδηγός του οχήματος που παρέσυρε και σκότωσε άτομα στην μεγάλης κίνησης λεωφόρο Ράμπλα εγκατέλειψε το όχημα πεζός και δεν φαίνεται να ήταν οπλισμένος, είπε σε συνέντευξη τύπου καταλανός αστυνομικός.

Η αστυνομία είπε ότι ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ξεχωριστές δηλώσεις, η αστυνομία είπε ότι η επίθεση με το φορτηγάκι ενδέχεται να συνδέεται με μια έκρηξη σε οικία στο Αλκανάρ νωρίς το πρωί της Πέμπτης κατά την οποία ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε.

Οπως πάντως έγινε γνωστό ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν μετά την επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για τον εικονιζόμενο στη φωτό Driss Oukabir (που είχε νοικιάσει το βαν), όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του συνδικάτου SUP.

 Δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί πόσοι δράστες εμπλέκονται στην επίθεση.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έκανε γνωστό ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων αύριο στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα.

Ενα δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση εντοπίστηκε κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία διέψευσε αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης για σκηνικό ομηρίας σε εστιατόριο της Βαρκελώνης. «Δεν υπάρχει κανένα σκηνικό ομηρίας σε εστιατόριο ή μπαρ», ανέφερε. 

Μια Ελληνίδα στους τραυματίες της επίθεσης στη Βαρκελώνη

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη ενώ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια ελληνίδα μεταξύ των τραυματιών.

Οπως αναφέρει «η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης».

Οπως δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ η γραμματέας του Έλληνα προξένου στη Βαρκελώνη Θεώνη Ζησιμοπούλου, μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης. 

«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» ανέφερε η κ. Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. «Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» είπε η γραμματέας του Έλληνα προξένου, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ' έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.

Δεν θα μας νικήσουν

Τα Ανάκτορα της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση με φορτηγάκι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον πιο τουριστικό δρόμο της Βαρκελόνης.

"Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα" έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter.

"Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Οι πρώτες μαρτυρίες

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. "Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ.

Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.  


 


Τσίπρας: Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ισπανικό λαό

Την συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στον Ισπανικό λαό εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Twitter.

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη όλων μας είναι στη Βαρκελώνη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ισπανικό λαό και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ισπανία.

Μητσοτάκης: Αλλη μια επίθεση στην ελευθερία

Με ανάρτηση στο twitter ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα και στις οικογένειές του.

«Άλλη μια επίθεση στην ελευθερία & τις αξίες μας. Όπλα μας η αποφασιστικότητα & η επιμονή σε αυτές. Οι σκέψεις μας στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε στο λογαριασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τραμπ: Να είστε θαρραλέοι και δυνατοί, σας αγαπάμε!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σε ανάρτησή του στο Twitter την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βαρκελώνη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκατρείς ανθρώπους, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συνδράμει τις αρχές της Ισπανίας.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία, και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Να είστε θαρραλέοι και δυνατοί, σας αγαπάμε!», πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί στην Ισπανία και θα σταθούν στο πλευρό της στις έρευνες.

«Οι τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να τους βρουν και να τους προσαγάγουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο και τους υπουργούς Άμυνας των δύο κρατών.

Γιούνκερ: Ποτέ δεν θα φοβηθούμε από μια τέτοια βαρβαρότητα

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι και στον ισπανικό λαό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα η δήλωση του Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρει τα εξής: «Με μεγάλη θλίψη και αγωνία πληροφορήθηκα την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε την καρδιά της Βαρκελώνης σήμερα το απόγευμα.

Στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων, καθώς και στον πρωθυπουργό Ραχόι και τον λαό της Ισπανίας. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Βαρκελώνης.

Η σκέψη μου βρίσκεται ιδιαίτερα στους ηρωικούς ανθρώπους που έτρεξαν προς τον κίνδυνο να βοηθήσουν τους άλλους και στις δυνάμεις ασφαλείας που εργάζονται για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή. Η Επιτροπή είναι πλήρως στη διάθεση των ισπανικών αρχών για κάθε αναγκαία βοήθεια. Αυτή η δειλή επίθεση σκόπιμα στοχεύει εκείνους που απολαμβάνουν τη ζωή και μοιράζονται χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Ποτέ δεν θα φοβηθούμε από μια τέτοια βαρβαρότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v