Οριακή άνοδος στη Wall Street

Οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν τη ζημιά που επέφερε ο τυφώνας Χάρβεϊ, που έπληξε σημαντικό μέρος της αμερικανικής παραγωγικής ικανότητας καυσίμων. Μικρή ανάκαμψη για το δολάριο, σταθεροποιητικά ο χρυσός.

Οριακή άνοδος στη Wall Street

Ενισχύεται η αμερικανική αγορά, με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στις εγκαταστάσεις ενέργειας από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας.

Ο Dow Jones Industrial Average καταγράφει άνοδο 0,14% στις 21.843 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,20% και ο Nasdaq-100 κινείται υψηλότερα κατά 0,24%, στις 6.280 μονάδες.

Ο τυφώνας χτύπησε σχεδόν το 15% της παραγωγικής ικανότητας καυσίμων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αναμένονται περαιτέρω διακοπές. Η ακτή του Τέξας φιλοξενεί σχεδόν το 30% της παραγωγικής ικανότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων, ενώ τα εργοστάσια της περιοχής του Χιούστον αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό απ’ αυτό.

Ο Χάρβεϊ οδήγησε σε άλμα σχεδόν 6% τα αμερικανικά futures βενζίνης. Τα futures Nymex του Σεπτεμβρίου βρέθηκαν πρόσφατα 5% υψηλότερα, στα 1.750 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου ενισχύθηκε σχεδόν 4%.

Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους μετοχές εταιριών ενέργειας, η Exxon Mobil έκλεισε το διυλιστήριο Baytown -το δεύτερο μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες- και η Royal Dutch Shell ενημέρωσε πως διέκοψε την παραγωγή καυσίμου στη μονάδα Deer Park στο Τέξας.

Πέραν των καταστροφών, οι επενδυτές θα εστιάσουν και στο δολάριο, που μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών ενισχύεται σήμερα, με τον δείκτη DXY να καταγράφει άνοδο 0,11% στις 92,44 μονάδες, καθώς ανακάμπτει από την πρόσφατη πτώση του.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ανακοινώθηκε σήμερα πως διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, εξαιρουμένων των υπηρεσιών.

Στις ασιατικές αγορές, το Χονγκ Κονγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε οριακά χαμηλότερα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά καθώς το ευρώ ανήλθε σε υψηλά 2,5% έναντι του δολαρίου. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,18% στις 373 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,11% στις 12.155 και ο CAC κινείται σταθεροποιητικά στις 5.104. Κλειστός είναι σήμερα ο FTSE 100 του Λονδίνου, λόγω δημόσιας αργίας.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα στην αγορά πετρελαίου, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,75% στα 47,51 δολάρια και το Brent ενισχύεται 0,17% στα 52,50 καθώς λαμβάνει τόνωση από μεγάλες διακοπές στην προσφορά της Λιβύης.

Τέλος, ο χρυσός έχει ανέλθει σε υψηλά εβδομάδας, καθώς συνεχίζει να στηρίζεται από την ομιλία που απεύθυνε η Τζάνετ Γέλεν την Παρασκευή. Το κίτρινο μέταλλο καταγράφει άνοδο 0,49% στα 1.304,30 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v