Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη φορολογική μεταρρύθμιση

Ήπια ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Έως το τέλος του έτους η φορολογική μεταρρύθμιση, λέει ο Mnuchin. Απέφυγε να μιλήσει για νομισματική πολιτική η Yellen. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη φορολογική μεταρρύθμιση

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.

Ο Mnuchin υποστήριξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα περάσει από το Κογκρέσο μέχρι το τέλος του έτους ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα αυξηθεί το όριο του χρέους και η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen στο Jackson Hole.

Η Κεντρική Τραπεζίτης δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη νομισματική πολιτική ενώ υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες που "έχουν καταστήσει το σύστημα σημαντικά ασφαλέστερο".

Αργότερα μίλησε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi ο οποίος απέφυγε να δώσει στίγμα προθέσεων τόσο αναφορικά με τα επιτόκια όσο και σχετικά με την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο ανέφερε ότι οι πολιτικές προστατευτισμού μπορούν να πλήξουν την ανάπτυξη ενώ χτύπησε καμπανάκι για τη γήρανση του πληθυσμού που ασκεί πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.

«Στο πρόσφατο παρελθόν, το συνέδριο στο Jackson Hole έδινε μεγάλες ειδήσεις για τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, ωστόσο τούτη τη φορά δεν αναμένουμε “δραματικές” εξελίξεις», είχε προβλέψει ο αναλυτής της UBS, Seth Carpenter, λίγο πριν τις ομιλίες των Yellen και Draghi. Και επιβεβαιώθηκε.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 6,8%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών είχαν «εκτοξευτεί» 6,4%.

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς η τροπική καταιγίδα Harvey απειλεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Τέξας. Οι τιμές ανέβηκαν καθώς η παραγωγή αργού στην περιοχή σταμάτησε προκειμένου οι εγκαταστάσεις να προστατευθούν από την καταιγίδα. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,9% στα 44,87 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 21.813 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 2.443 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,12% στις 6.265 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» σε χαμηλό 32 μηνών (Ιανουαρίου 2015) σε σχέση με το ευρώ. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 1,1% στο 1,1928 από 1,1799 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 1.297 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,17%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v