Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Οριακές απώλειες για τον Dow Jones. Μικρή άνοδος για τους S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο οι καταστροφές του τυφώνα Harvey στο Τέξας. Πτώση 2,7% στην τιμή του πετρελαίου. Σε υψηλό 11 μηνών η τιμή του χρυσού. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,02% ή έξι μονάδων στις 21.808, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 2.444 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 6.283 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στο καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Harvey από την πολιτεία του Τέξας.

Αναλυτής της FxPro σημείωνε: «Μπορεί ακόμα να μην έχει προσδιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής ωστόσο αναμένεται ο αντίχτυπος να γίνει παγκόσμια αισθητός και να επηρεάσει την αγορά ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες». Επιπλέον υπενθύμισε ότι, «μετά τον τυφώνα Katrina το 2005, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 50% στο επόμενο τρίμηνο. Συνεπώς οι αγορές θα παρακολουθούν από κοντά την καταμέτρηση των ζημιών από τον τυφώνα Harvey».

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς το πέρασμα του τυφώνα Harvey από το Τέξας, υποχρέωσε τα διυλιστήρια πετρελαίου της περιοχής να κλείσουν προκειμένου να προστατευθούν από τις καταστροφές. Ο μαύρος χρυσός WTI υποχώρησε 2,7% στα 46,57 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή Brent σημείωσε πτώση 1,2% στα 51,81 δολ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Price Future Group, Phil Flynn, «η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε αισθητά χαμηλότερα καθώς αναμένεται τα διυλιστήρια του Τέξας να ζητήσουν λιγότερο πετρέλαιο έως ότου επανέλθουν σε κανονική λειτουργία. Αντίθετα καλύτερα κινήθηκε η τιμή του Brent καθώς εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα καταφύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες».

Σημειώνεται ότι παρά την πτώση του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 2,7% στο 1,5833 δολ.

«Το κλείσιμο των διυλιστηρίων στο Χιούστον, ώθησαν την τιμή της βενζίνης», σχολίασε ο Peter Cardillo της First Standard Financial.

Επιστρέφοντας στη Wall Street, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές διυλιστηρίων που δραστηριοποιούνται εκτός της περιοχής του Τέξας. Ενδεικτικά οι τίτλοι των Delek US και PBF Energy σημείωσαν «άλμα» 9% και 8,6%.

Στον αντίποδα, οι πετρελαϊκές Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 0,6% και 0,4% αντίστοιχα.

Στον μεταξύ, ολοκληρώθηκε το συνέδριο των τραπεζιτών στο Jackson Hole χωρίς να προκαλέσει αντίχτυπος στους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, την Παρασκευή στην ομιλία της, δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη νομισματική πολιτική ενώ υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες που «έχουν καταστήσει το σύστημα σημαντικά ασφαλέστερο».

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» σε νέο χαμηλό 2,5 ετών σε σχέση με το ευρώ. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,5% στο 1,1982 από 1,1923 δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 11 μηνών καθώς σημείωσε άνοδο 1,3% στα 1.315 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,16%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v