Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη η αντίδραση της Wall Street στον... Κιμ

Όχι μόνο μάζεψε τις απώλειες αλλά γύρισε και σε θετικό έδαφος η Wall Street παρά τη νέα ένταση στις σχέσεις Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ. Στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια. Άνοδος στον δείκτη φόβου Vix. Αποδυναμώνεται το δολάριο, σε υψηλά 11 μηνών ο χρυσός.

Ψύχραιμη η αντίδραση της Wall Street στον... Κιμ

Σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street παρά τις αρχικές έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας που πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.

Η νευρικότητα διατηρήθηκε και μετά την " απάντηση" Τραμπ ότι "όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι". 

Ο Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,16% στις 21.842 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,04% στις 2.445, και ο Nasdaq 100 κερδίζει 0,24% στις 6.298.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επηρεάσει ξανά τις αγορές μετοχών παγκοσμίως από σήμερα το πρωί.

«Η εκτόξευση του πυραύλου είχε αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές, με τη διάθεση για ρίσκα να έχει πληγεί», συνόψισε σε έκθεσή του ο Richard Perry, αναλυτής αγορών στη Hantec Markets. «Τα κύρια καταφύγια, όπως ο χρυσός, τα αμερικανικά Treasuries και το γεν, όλα έχουν ισχυροποιηθεί, ενώ το αμερικανικό δολάριο και οι μετοχές έχουν απώλειες».

Ο χρυσός έχει εκτοξευτεί σήμερα σε υψηλά 11 μηνών, ενώ αυτή τη στιγμή υποχωρεί 1%, στα 1.328,40 δολάρια η ουγγιά.

Οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές μετοχές επίσης μετρούν σοβαρές απώλειες, με τους περισσότερους δείκτες αναφοράς να είναι «στο κόκκινο». Οι μετοχές στην Ευρώπη εμφάνισαν τις μεγαλύτερες πτώσεις, με τον Stoxx 600 να βυθίζεται 1,31% στις 367 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,84% στις 11.899 και ο CAC του Παρισιού καταγράφει πτώση 1,26% στις 5.016 μονάδες.

Στο μεταξύ ο δείκτης φόβου της Wall Street (Vix) έχει εκτοξευτεί σήμερα μέχρι και 25%. Αυτή τη στιγμή καταγράφει ημερήσια άνοδο 5,3%, στο 11,93.

Παράλληλα ο δείκτης DXY που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι βασικών νομισμάτων υποχωρεί κατά 0,39% στις 91,83 μονάδες. Το δολάριο πλήττεται και από τις ανυπολόγιστες ακόμη ζημιές από τον τυφώνα Χάρβεϊ, του οποίου οι παράπλευρες συνέπειες υπαινίσσονται μειωμένη ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις της ING.

Σε ό,τι αφορά στις μετοχές, οι αμερικανικές εταιρίες διύλισης κινούνται ανοδικά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του Χάρβεϊ, καθώς η τροπική καταιγίδα εκτιμάται ότι εξάλειψε παραγωγική ικανότητα διύλισης άνω των δύο εκατ. βαρελιών την ημέρα στο Τέξας.

Ενδεικτικό της νευρικότητας στις αγορές είναι πως το πετρέλαιο αλλάζει διαρκώς πρόσημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το μεσημέρι και οι δύο ποικιλίες αναφοράς εμφάνιζαν άνοδο περίπου της τάξης του 0,10%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v