Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγνόησε» την Βόρεια Κορέα η Wall Street

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι επενδυτές της Wall Street στη νέα κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας. Θετικό πρόσημο και για τους τρεις δείκτες. Νέα πτώση για το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό.

«Αγνόησε» την Βόρεια Κορέα η Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street αν και επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, βορειοκορεατικός πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και προσγειώθηκε στη θάλασσα του νησιού Χοκάιντο. Ο Άμπε χαρακτήρισε σοβαρή απειλή τη νέα εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Πιονγιάνγκ.

«Οι απειλές και οι αποσταθεροποιητικές πράξεις μόνο αυξάνουν την απομόνωση του Βόρειοκορεάτικου καθεστώτος. Όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αναλυτής Nomura, Young Sun Kwon. «Η ένταση μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ έχει πιάσει επίπεδα που δεν είχαμε δει από το 1994, όταν η κυβέρνηση Κλίντον σχεδίαζε αεροπορικές επιδρομές σε πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας. Η σημερινή πρόκληση ήταν εντός των προβλέψεών μας, ότι δηλαδή, η ένταση θα κλιμακωθεί αλλά θα παραμείνει μέσα σε “ελεγχόμενα πλαίσια”», σχολίασε.

Η νέα ένταση στις σχέσεις Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε σε άνοδο τον δείκτη φόβου Vix στη Wall Street. Συγκεκριμένα ο δείκτης ενισχύθηκε 4% στις 11,78 μονάδες. Νωρίτερα, ο δείκτης Vix είχε φτάσει να εκτοξεύεται έως και 25%.

Στο μεταξύ, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αναμένουν να μειωθεί δραστικά η ζήτηση αργού από τα διυλιστήρια του Τέξας –τουλάχιστον τον πρώτο καιρό- εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey. Ο μαύρος χρυσός WTI υποχώρησε 0,3% στα 46,44 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,26% ή 57 μονάδων στις 21.865, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 2.446 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 6.301 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το χαμηλό ημέρας για τον βιομηχανικό δείκτη ήταν οι 21.673 μονάδες και το υψηλό στις 21.808 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο προσέγγισε υψηλά 16 ετών καθώς αυξήθηκε στις 122,9 μονάδες έναντι 121,1 τον προηγούμενο μήνα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά σε σχέση με το ευρώ στο 1,1982 δολ. από 1,1979 την προηγούμενη μέρα. Νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα είχε φτάσει να «βουλιάζει» έως το 1,2071.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό 11 μηνών καθώς σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.318 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,13%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v