Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΠ και απασχόληση ώθησαν τη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τον δείκτη Nasdaq (+1%) να κλέβει τις εντυπώσεις. Τέταρτη σερί άνοδος για τον S&P. Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Κάτω από τα 46 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

ΑΕΠ και απασχόληση ώθησαν τη Wall Street

Τα καλά στοιχεία ανάπτυξης και απασχόλησης στις ΗΠΑ στήριξαν την άνοδο στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο β’ τρίμηνο και συγκεκριμένα στο 3% έναντι αρχικής εκτίμησης 2,7%. Αυτή ήταν η καλύτερη μέτρηση των τελευταίων δύο ετών.

Επιπλέον, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα εκτινάχθηκαν στις 237.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο έναντι 178.000 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στις 185.000 θέσεις.

Παράλληλα φαίνεται να μετριάζεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Βόρειας Κορέας που προκάλεσε η νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιανγκ την Τρίτη. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και προσγειώθηκε στη θάλασσα. Η αντίδραση του λευκού Οίκου ήταν ψύχραιμη με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει χθες ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» ενώ σήμερα μέσω Twitter υποστήριξε ότι «Οι ΗΠΑ μιλούν με τη Βόρεια Κορέα και την πληρώνουν εκβιαστικά χρήματα για 25 χρόνια. Η συζήτηση δεν είναι η απάντηση».

Στο μεταξύ, σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε η τιμή του πετρελαίου καθώς μετά την καταστροφή που προκάλεσε η καταιγίδα Harvey στο Τέξας, σχεδόν το ένα πέμπτο των διυλιστηρίων της χώρας παραμένουν κλειστά. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανακοινώθηκε νέα μείωση στην προσφορά πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός WTI υποχώρησε 1% στα 45,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,12% ή 25 μονάδων στις 21.890, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 2.457 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,05% στις 6.368 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+1,8%) και Goldman Sachs (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers Cos (-1%) και Johnson & Johnson (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ στο 1,1892 δολ. από 1,1973 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.314 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,14%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v