Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Lehman "εκτροχίασε" τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η αμερικανική αγορά παρά τα αρχικά κέρδη αλλά και την υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 125 δολάρια, λόγω πιέσεων στις τράπεζες μετά τις εξελίξεις στη Lehman Brothers. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η αμερικανική αγορά παρά τα αρχικά κέρδη αλλά και την υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 125 δολάρια, λόγω πιέσεων στις τράπεζες μετά τις εξελίξεις στη Lehman Brothers.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.402,85 μονάδες με πτώση 0,81%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,44%, στις 2.480,48 μονάδες. Πτώση 0,58% για τον S&P, στις 1.377,66 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε μειωμένος και στα δυο χρηματιστήρια, όπου δεν ξεπεράστηκε το «ορόσημο» των 1 δισ. μετοχών, με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών στο 1 προς 2 τόσο στο NYSE όσο και στον Nasdaq.

Η σημερινή αρχική ανάκαμψη, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, αντιστράφηκε εν μέσω προβληματισμού των επενδυτών για τις τράπεζες, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που φέρει την Lehman Brothers να αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Lehman απώλεσε 8,8% με το σύνολο των χρηματοοικονομικών τίτλων να πιέζεται χαμηλότερα.

"Χωρίς δυναμική από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές, δεν μπορεί να ανακάμψει η αγορά" σχολίαζε νωρίτερα ο Peter Boockvar, αναλυτής της Miller Tabak.

O πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, μίλησε σε τραπεζικό συνέδριο, όπου εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία από την διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος ενώ τόνισε επίσης ότι στα τρέχοντα επίπεδα, τα επιτόκια είναι «ισορροπημένα».

Σύμφωνα με τον κ. Bernanke, η πολιτική της Fed θα αποτελέσει έναν καταλυτικό παράγοντα στη διασφάλιση "ότι το δολάριο θα παραμείνει ένα ισχυρό, σταθερό νόμισμα".

Το πετρέλαιο παρέμεινε και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εμφανίζοντας ισχυρές απώλειες και κλείνοντας στα 124,31 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά, κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της General Motors, οι πωλήσεις της οποίας υποχώρησαν κατά 27% το Μάιο, καθώς ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων μονάδων στις ΗΠΑ.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,09%, στα 10,96 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 2,29%, στα 42,72 δολάρια. Κέρδη 2,43% και για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,34 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 6.057,70 μονάδες, ο DAC 30 στη Φρανκφούρτη εμφάνισε κέρδη 0,15% στις 7.019,13 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 4.983,71 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v