Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές διαθέσεις σε Wall, διεθνείς αγορές

 Η «απειλή» Moody’s στις αξιολογήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας και νευρικότητα, εν μέσω των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων για την ελληνική κρίση και ενόψει των συνεδριάσεων Fed-BoJ, δημιουργούν κλίμα επιφύλαξης στις αγορές.

Ανησυχίες για τα μέτρα πιστωτικής συγκράτησης της Κίνας και επιφυλάξεις ενόψει τα ων συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ιαπωνίας, επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των διαβουλεύσεων Ευρωπαίων υπουργών σχετικά με την ελληνική κρίση.

Αρνητικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία η «απειλή» του οίκου Moody’s ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν έρθει «αρκετά πιο κοντά» στην πιθανότητα να απολέσουν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας AAA.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones άνοιξε με ήπια πτώση, η οποία όμως αυτή την ώρα κλιμακώνεται και διαμορφώνεται στο -0,33% στις 10.590 μονάδες, ενώ ο S&P υποχωρεί 0,6% στις 1.143 μονάδες, και ο Nasdaq 0,8% στις 2.348.

Σημειώνεται ότι από σήμερα και για δύο εβδομάδες η Wall Street θα ανοίγει μια ώρα νωρίτερα σε σχέση με την ελληνική ώρα, καθώς η αμερικανική ήπειρος «γύρισε» τα ρολόγια δυο εβδομάδες νωρίτερα από την ευρωπαϊκή.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν αρνητικές κατά κύριο λόγο τάσεις, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα 5 εβδομάδων, ενώ αυτή την ώρα στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,14%, ο DAX 0,02%, και ο CAC 0,03%.

Στην Wall Street, από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο και ήπια επιβράδυνση του δείκτη μεταποίησης Ν. Υόρκης, που πάντως παρέμεινε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με τις στατιστικές ανακοινώσεις να αποδεικνύονται «μικτού» περιεχομένου όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την άποψή τους όσον αφορά τα αποτελέσματα των προσπαθειών τόνωσης της ανάπτυξης.

Η Fed αναμένεται να κρατήσει σταθερή την χαλαρή πιστωτική πολιτική της και υποδείξει ότι παραμένει η ανάγκη για παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Η BoJ πιέζεται να χαλαρώσει την στρατηγική της, πιθανότατα με την μορφή αύξησης της ρευστότητας στους μηχανισμούς δανεισμού.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, προκαλεί κάποιες ανησυχίες εξαιτίας τόσο της αύξησης του πληθωρισμού, όσο και της επιμονής ότι το γουάν δεν είναι υποτιμημένο.

Από το εταιρικό μέτωπο, πτωτικά κινούνται η ConocoPhillips και η Schlumberger καθώς υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ η πτώση των τιμών των μετάλλων ασκεί πιέσεις σε μετοχές όπως η Alcoa.

Στον αντίποδα, θετικά αντιδρά η Wal-Mart Stores στην σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από την Citigroup.

Πιέσεις υφίστανται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες για το επικείμενο νομοσχέδιο χρηματοπιστωτικής εποπτίας.

Ο δείτκςη KBW Banks διολισθαίνει 1%, όσο και η μετοχή της JPMorgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v