Ο "γκρεμός" κόβει την φόρα στην Wall Street

Οι δηλώσεις κορυφαίου Ρεπουμπλικανού, που χθες στήριξαν την Wall Street, σήμερα λειτουργούν ανασταλτικά. Μικτά πρόσημα, παρά τα καλά στατιστικά. Σε υψηλό 17 μηνών οι ευρωαγορές.

Οι εξελίξεις στις συνομιλίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό, που χθες προκάλεσαν ευφορία στην Wall Street, σήμερα λειτουργούν ανασταλτικά και σβήνουν τα αρχικά κέρδη των μετοχών.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατόπιν της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, ότι «δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες» για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού.» Οι δηλώσεις του προκάλεσαν απώλειες στις μετοχές, εξανεμίζοντας τα περισσότερα από τα αρχικά κέρδη.

Μετά από άνοιγμα στο +0,5% περίπου, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται αυτή την ώρα αμετάβλητος στις 12.989 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,22% στις 1.412 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,38% υψηλότερα στις 3.003 μονάδες. 
 
Αρχικά στην συνεδρίαση επικράτησε αισιοδοξία αφενός για την πορεία των συνομιλιών προς αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» και αφετέρου χάρη στα καλά στατιστικά για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Τα μακροοικονομικά «μαντάτα» ήταν αρκετά ευχάριστα, καθώς ανακοινώθηκε επιτάχυνση του ΑΕΠ και μείωση των νέων ανέργων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 2,7% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 2%, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 393.000 νέοι άνεργοι.

Αχτίδες αισιοδοξίας διαφαίνονται και για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με την τελευταία διεθνή έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση 18 μηνών, καθώς βελτιώνεται η δραστηριότητα στην Κίνα και οι ΗΠΑ πιθανόν να αποφύγουν τον δημοσιονομικό «γκρεμό».

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο με τον δείκτη Hang Seng να κερδίζει 1%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η συνεδρίαση κύλησε θετικά από το «καμπανάκι» και τελικώς ο δείκτης FTSE, έκλεισε με άνοδο 1,15% στις 5.870 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,78% στις 7.401 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 1,53% στις 3.569 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 1,2% στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου 2011.

Ο Dow Jones έκλεισε χθες με άνοδο 0,8% ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε έως 100 μονάδες, όταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος Ομπάμα έκαναν θετικά σχόλια για την πορεία των συνομιλιών σχετικά με την αποφυγή αυτόματων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων από την πρώτη του νέου έτους.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες άρχισαν να κοινοποιούν τις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος. Η Goldman Sachs έβαλε στόχο τις 1.575 μονάδες για τον S&P 500 στην λήξη του 2013 και πιστεύει ότι το ζήτημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» θα επιλυθεί.

Η μετοχή της Research in Motion ενισχύεται 12% κατόπιν αναβάθμισης από την Goldman.

Η Tiffany βουλιάζει 9% γιατί τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Αρκετές αλυσίδες λιανεμπορίου προβλέπεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα πωλήσεων Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων Gap, Target Stores και άλλες.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου ανακάμπτει και ενισχύεται 1,5% στα 87,87 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 10 δολ. στα 1.726 δολ. ανά ουγκιά.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v