Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εκρηξη ιντερνετικής τηλεφωνίας

Δείγμα των νέων δυνατοτήτων που προκύπτουν στον κλάδο των τηλεφωνικών υπηρεσιών και της πληροφορικής αλλά και της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στην αμερικανική αγορά είναι και η απήχηση που έχουν οι κλήσεις μέσω του Internet.

ΗΠΑ: Εκρηξη ιντερνετικής τηλεφωνίας
Δείγμα των νέων δυνατοτήτων που προκύπτουν στον κλάδο των τηλεφωνικών υπηρεσιών και της πληροφορικής αλλά και της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στην αμερικανική αγορά είναι και η απήχηση που έχουν οι κλήσεις μέσω του Internet, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν με την καταβολή συνδρομής.

Και οι αναλυτές θεωρούν ότι ανατέλλει μια νέα εποχή, κατά την οποία οι χρήστες θα μετακινηθούν από τον συμβατικό τρόπο τηλεφωνημάτων προς τον νέο, ο οποίος προϋποθέτει τη χρήση του υπολογιστή και γίνεται μέσω του Διαδικτύου. Πρόκειται για τη λεγόμενη τηλεφωνία μέσω Internet (Voice over Internet Protocol - VoIP), η οποία επιτρέπει τις δωρεάν κλήσεις τόσο από υπολογιστή προς υπολογιστή αλλά και -με τις τελευταίες εξελίξεις- από υπολογιστή προς ένα συμβατικό ή κινητό τηλέφωνο.

Ήδη, με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι ρυθμοί διείσδυσής της στην αμερικανική αγορά είναι εντυπωσιακοί. Πέρυσι, στις ΗΠΑ οι συνδρομητές τηλεφωνικών υπηρεσιών μέσω Internet τριπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 5,5 εκατομμύρια- ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,5% του συνόλου της αγοράς.

Η τάση αυτή καταγράφεται και φέτος, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο κατεγράφη μέση μείωση των παραδοσιακών συμβατικών συνδέσεων κατά 150.000 την εβδομάδα.

Το ίδιο διάστημα υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των συνδρομητών των τηλεφωνικών υπηρεσιών μέσω του Internet.

Με βάση τους ρυθμούς αυτούς, οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το τέλος της δεκαετίας οι εταιρείες που προσφέρουν τηλεφωνικές υπηρεσίες μέσω του VoIP θα ελέγχουν το 25% της αμερικανικής αγοράς, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το μερίδιό τους.

Αυτή η προοπτική ανησυχεί, εύλογα, τις παραδοσιακές εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας. Οι κυρίαρχοι του αμερικανικού κλάδου, όπως η AT&T και η Verizon, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει τις εκπτωτικές προσφορές ώστε να συγκρατηθεί το κύμα φυγής των πελατών.

Οι νέες τιμές των μηνιαίων πακέτων κυμαίνονται μεταξύ των 35 και των 40 δολαρίων. Ποσά που τελικά εξακολουθούν να χάνουν στη σύγκριση, αφού ο μέσος χρήστης - συνδρομητής του VoIP πληρώνει περί τα 25 δολάρια τον μήνα για απεριόριστες κλήσεις, γεγονός που προβληματίζει τα επιτελεία των εταιρειών, τα οποία αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v