Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Λαγός” το Internet για σταθερή- κινητή τηλεφωνία

Δύο χρόνια μακριά από το ”απόλυτο κινητό” βρίσκονται οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Με... ”λαγό” το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες περιήγησης που καλείται ένα κινητό να προσφέρει, εταιρίες όπως η Nokia, η Motorola και η Sony Ericsson επιδίδονται σε αγώνα δρόμου.

”Λαγός” το Internet για σταθερή- κινητή τηλεφωνία
του Απόστολου Λακασά

Mέσα στην επόμενη διετία προβλέπουν οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων να μπορούν να δώσουν στο κοινό το λεγόμενο ”απόλυτο κινητό”.

Φυσικά και πρόκειται για μία νέα συσκευή που θα έχει ενσωματώσει όλες τις ”απίθανες”- όπως τουλάχιστον θεωρούνταν πριν από λίγα χρόνια- υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει πλέον η σύνδεση μέσω του Internet. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πολύ κοντινό μέλλον, στο οποίο ουσιαστικά τα κινητά θα έχουν εισβάλει σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας.

Ήδη στο κυνήγι του χρόνου έχουν αποδυθεί οι μεγάλοι κατασκευαστές κινητών και ευρύτερα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διεθνώς, όπως η Nokia, η Motorola και η Sony Ericsson. Ο κλάδος προσδοκά ένα νέο μπαράζ κερδών ύστερα από μία περίοδο αναζήτησης της τάσης στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να κάνουν αβέβαια βήματα στον τομέα της τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, διαμαρτυρόμενες επίσης για το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα ήταν δύσχρηστα και ακριβά για να κερδίσουν τον μέσο καταναλωτή αλλά και προσπαθώντας να αποσβέσουν το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων (κυρίως οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι).

Προσδοκίες για Wi-Fi

Ειδικότερα, ο στόχος των εταιριών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι η επικράτησή τους στη νέα αγορά της τεχνολογίας Wi-Fi. Πρόκειται για την ασύρματη τεχνολογία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα της ασύρματης σύνδεσης μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών.



Ήδη εταιρίες όπως η Nokia και η Motorola σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να λανσάρουν στην αμερικανική αγορά συσκευές τύπου dual-mode, οι οποίες θα χρησιμοποιούν τόσο τα δίκτυα της κινητής όσο και τα δίκτυα της ασύρματης τεχνολογίας.

Το κινητό τηλέφωνο θα έχει τη δυνατότητα να περνάει από το ένα σύστημα στο άλλο, ενώ οι ίδιες συσκευές θα παρέχουν δύο εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Αυτή η τελευταία υπηρεσία δίνει νέες δυνατότητες στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο πλέον απομακρύνεται από τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ως μέσο επικοινωνίας.

Μέσω του κινητού οι χρήστες θα μπορούν να κινούνται στο Internet, να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα. Και αυτό πλέον θα επηρεάσει και τη λειτουργία του Internet. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι υπηρεσίες θα βρίσκονται τοποθετημένες σε κάποιον server στο Διαδίκτυο και όχι σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θα επηρεαστεί και ο κλάδος των προσωπικών υπολογιστών.

Παράλληλα, ήδη τα τεχνικά επιτελεία των εταιρειών επεξεργάζονται ένα σύστημα που θα επιτρέπει τη ζωντανή αναμετάδοση τηλεοπτικών σημάτων, όπως κάνει η δορυφορική τεχνολογία. Προς το παρόν για την υπηρεσία αυτή υπάρχουν δύο νέα συστήματα, αυτό που υποστηρίζεται από τη Nokia, την Intel και τη Motorola και αυτό της QUALCOMM.

Ήδη, την επόμενη χρονιά στις ΗΠΑ εταιρίες τηλεπικοινωνιών όπως η Sprint και η Verizon Wireless έχουν προγραμματίσει να προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την οθόνη του ώστε να μεταδίδει όποιο περιεχόμενο αυτοί επιθυμούν.

Οι εταιρίες, όπως και οι αναλυτές του κλάδου, πάντως, θεωρούν ότι οι χρήσεις αυτές βρίσκουν γρηγορότερα εφαρμογή στην αμερικανική αγορά καθώς και στις ασιατικές. Και αυτό διότι κρίνεται ότι στις ΗΠΑ αλλά και στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, οι καταναλωτές εξοικειώνονται ευκολότερα με τις νέες τεχνολογίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v