Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια ανάπτυξης και οι ”παίκτες”

Παρά το γεγονός ότι οι συνολικές τοποθετήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων στην εγχώρια αγορά ακινήτων κατά την τελευταία εξαετία ξεπερνούν πλέον το ένα δισ. ευρώ, η Ελλάδα παραμένει στους ουραγούς της Ευρώπης με βάση την παρουσία θεσμικών επενδυτών. Γιατί αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων και ποια funds επενδύουν συστηματικά στην Ελλάδα.

Τα περιθώρια ανάπτυξης και οι ”παίκτες”
Οι συνολικές τοποθετήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων στην εγχώρια αγορά ακινήτων κατά την τελευταία εξαετία ξεπερνούν πλέον το ένα δισ. ευρώ, αλλά η Ελλάδα παραμένει στους ουραγούς της Ευρώπης με βάση την παρουσία θεσμικών επενδυτών στο real estate.

Ο αριθμός των ξένων θεσμικών στην εγχώρια αγορά real estate παραμένει μικρός και δεν ξεπερνά τους δέκα, με κύριους ”παίκτες” τη βρετανική Pradera (τον πρώτο ξένο θεσμικό που απέκτησε το 2001 το Village Park στου Ρέντη), την Clepierre, τη Rockspring, την Henderson και την HSBC.

Αυτός θεωρείται και ο σημαντικότερος λόγος για το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων funds. Οι αναλυτές επικεντρώνονται σε τέσσερα επιπλέον σημεία:

Πρώτον, στην τεράστια ρευστότητα καθώς δεκάδες funds αναζητούν ευκαιρίες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι η σχέση διαθεσίμων κεφαλαίων για επένδυση προς τα διαθέσιμα ακίνητα ξεπερνά το 6 προς 1...

Δεύτερον, στο γεγονός ότι χάρη στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η χώρα μας κατέστη αναγνωρίσιμος προορισμός για τους ξένους θεσμικούς.

Τρίτον, στο γεγονός ότι παρατηρείται κορεσμός σε γειτονικές αγορές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Τέταρτον, είναι εμφανής η παγκόσμια τάση για αύξηση των ακινήτων που ελέγχονται από εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες όπως οι ΑΕΕΑΠ.

Όπως υποστήριξε σε πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των εισηγμένων εταιρειών ακινήτων (EPRA) Nick van Ommen, το ποσοστό αναμένεται να δεκαπλασιαστεί την προσεχή πενταετία.

Σήμερα οι εισηγμένες εταιρείες διεθνώς ελέγχουν ακίνητα αξίας περί το ένα τρισ. ευρώ όταν η παγκόσμια αγορά real estate εκτιμάται σε 16 τρισ. ευρώ (δηλαδή ποσοστό κάτω του 7%). Ειδικά στην Ελλάδα, με μόνο δύο εισηγμένες ΑΕΕΑΠ (θυγατρικές των τραπεζών EFG Eurobank και Πειραιώς), το ποσοστό είναι απειροελάχιστο.

Ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αγοράς και ενίσχυσης της παρουσίας θεσμικών χαρτοφυλακίων θα είναι το δημόσιο το οποίο αναμένεται να διαθέσει μεγάλο αριθμό ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκαν περισσότερες από 40 προσφορές σε διαγωνισμό του ιταλικού δημοσίου για την πώληση κτιρίων, συνολικής επιφάνειας περί τα 100.000 τετραγωνικά. Στο διαγωνισμό, που προσέλκυσε πολλούς ξένους θεσμικούς, επικράτησε η ιταλική Beni Stabili με προσφορά 180 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα σχέδια έχει ανακοινώσει και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ώθηση αναμένεται και από το θεσμό των Συμπράξεων Δημοσίων και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v