Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big Business στο ελληνικό Real Estate

Μεγάλη αύξηση εμφανίζει η παρουσία των ξένων στην αγορά ακινήτων, με τις τοποθετήσεις funds να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο. Εάν αυτό συνδυαστεί με την ”αφύπνιση” των εγχώριων θεσμικών γίνεται σαφές ότι το real estate είναι στην παρούσα φάση ένα από τα πιο ”hot stories”. Ο ”χάρτης” της ελληνικής αγοράς, οι παίκτες και οι προοπτικές.

Big Business στο ελληνικό Real Estate
του Φώτη Κόλλια

Στο επίκεντρο ισχυρών ξένων αλλά και εγχωρίων θεσμικών χαρτοφυλακίων βρίσκεται πλέον η ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς τον τελευταίο μήνα έγινε γνωστή η είσοδος δύο ευρωπαϊκών funds και της Marfin Investment Group (MIG) που δημιουργεί Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Πριν από λίγες ημέρες ο βρετανικός όμιλος Henderson συμφώνησε με τη REDS να επενδύσει 110 εκατ. ευρώ σε δύο εμπορικά / ψυχαγωγικά πάρκα (Πάτρα και Ίλιον) και σε τμήμα του ακινήτου ”Γυαλού” στο Κτήμα Καμπά επί του οποίου θα κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι Henderson και Rockspring είχαν αποκτήσει ακίνητα επί των οποίων στεγάζονται οκτώ καταστήματα Praktiker έναντι 160 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το γερμανικό fund KanAm Grund είχε συμφωνήσει με την Μπάμπης Βωβός να αγοράσει, έναντι 47 εκατ. ευρώ, ένα από τα τρία κτίρια που κατασκευάζει η τελευταία επί της Λεωφ. Αθηνών, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΕΧΑΕ.



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η είσοδος του βρετανικού ομίλου Miller Developments (θυγατρική του Miller Group), που προωθεί τη δημιουργία fund ύψους ενός δισ. ευρώ για επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα ανά την Ευρώπη. Η Miller Developments συμμετέχει ήδη σε εμπορικά κέντρα σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Πορτογαλία. Στην Πορτογαλία συνεργάζεται, μάλιστα, με τη Sonae Sierra η οποία έχει σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα και μέσω της συμμαχίας με τον όμιλο Χαραγκιώνη.

Οι τοποθετήσεις των ξένων funds στην εγχώρια αγορά ακινήτων ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή όσα είχαν τοποθετήσει στο σύνολο του 2006 (μεγάλο τμήμα αφορούσε στην αγορά του 50% του The Mall στο Μαρούσι από την HSBC). Η σημαντική αύξηση της παρουσίας των ξένων επενδυτών προκύπτει από το γεγονός ότι το 2001 είχαν επενδύσει μόλις 75 εκατ. ευρώ και το 2002 περί τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ το 2005 γύρω στα 190 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v