Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα έξυπνα όπλα των ΗΠΑ

Τα έξυπνα όπλα των ΗΠΑ

Τα έξυπνα όπλα των ΗΠΑ
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής των αγγλοσαξονικών δυνάμεων, Τ. Φρανκς, αναφορικά με το είδος του πολέμου που θα αντιμετώπιζαν οι Ιρακινοί.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι ο πόλεμος θα ήταν περισσότερο ηλεκτρονικός από την ”πρώτη Καταιγίδα της Ερήμου”, αφού σκοπό των ΗΠΑ αποτελούσε, μεταξύ άλλων, να προστατεύσουν τη ζωή των στρατιωτών τους.

Αν και τις πρώτες 48 ώρες δεν αφέθησαν 3.000 βόμβες, όπως προέβλεπαν οι αναλύσεις, εν τούτοις οι αποκαλούμενες ”έξυπνες” βόμβες αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν την ακμή του αγγλοσαξονικού ξίφους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το 80% περίπου των βομβών που θα αφεθούν θα κατατάσσονται στην κατηγορία των ”έξυπνων”, έναντι μόλις 10% το 1991.

Ως πρώτη επισήμανση αξίζει να σημειωθεί ότι οι ”έξυπνες” βόμβες μεγάλωσαν και έγιναν ”εξυπνότερες” από το 1991, ενώ προστέθηκαν νέες στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να στοχεύουν ευκολότερα μέσω δορυφόρου.

Το ”καμάρι” των βομβών είναι η επονομαζόμενη ΜΟΑΒ (Massive Ordnance Air Burst) η οποία ζυγίζει περί τους 9,5 τόνους και η έκρηξή της έχει το αποτέλεσμα μιας μικρής πυρηνικής βόμβας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Η κατεύθυνσή της πραγματοποιείται μέσω δορυφόρου και η έκρηξή της ακολουθεί δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση απλώνεται πάνω από τον στόχο ένα εύφλεκτο υγρό, σε σχήμα μανιταριού, ενώ στη δεύτερη φάση το υγρό εκρήγνυται σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Πολύς λόγος έχει γίνει επίσης για τη θερμοβαρική βόμβα, η οποία καταστρέφει μέσω υπερηχητικών κυμάτων το σύνολο των ηλεκτρονικών εξοπλισμών. Η θερμοβαρική βόμβα δεν εκρήγνυται με την πρώτη επαφή με τον στόχο και θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθεί από τις αγγλοσαξονικές δυνάμεις εναντίον καταφυγίων και οχυρωμένων θέσεων.

Κλασικό όπλο είναι επίσης η GBU –28, ένα όπλο εξαιρετικής ακριβείας, το οποίο χρησιμοποιείται ώστε να πληγούν οχυρωμένες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι φθηνότερο από τις προηγούμενες βόμβες.

Οι φορείς των προαναφερθέντων, αλλά και πληθώρας άλλων ”έξυπνων” οπλικών συστημάτων, δεν είναι άλλοι από τα περιβόητα stealth βομβαρδιστικά (B-2, F-117), τα οποία εμφανίζουν μειωμένο ίχνος στα εχθρικά ραντάρ.

Οι ”επικριτές” τους, και με βάση την πτώση ενός F-117 στη Γιουγκοσλαβία, τονίζουν όμως ότι η ειδική επίστρωση ”ξεβάφει” ύστερα από παρατεταμένη χρήση σε βροχή, αφού οι περισσότερες δοκιμές του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκαν στην έρημο του Ν. Μεξικό…

Με την παραπάνω διαπίστωση δεν ακυρώνεται το αόρατο χαρακτηριστικό, απλώς ”απαλύνεται”, όπως τονίζουν σκωπτικά ειδικοί αναλυτές.

Αξίζει να τονισθεί ότι ο κατάλογος των ”έξυπνων” όπλων είναι περίπου ατελείωτος και επεκτείνεται και στα πυρηνικά, των οποίων όμως δεν αναμένεται να κάνουν χρήση οι Αμερικανοί.

Εν τούτοις, στρατιωτικοί ειδικοί τονίζουν με περιπαικτική διάθεση ότι η ανθρώπινη πανουργία δεν αντικαθίσταται εύκολα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κοτόπουλα (τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία και στα χημικά) που χρησιμοποίησαν οι αγγλοσάξονες, ως ”αιχμή” της επίθεσης στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v