Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα δισ. δολάρια ”πάει” ένας τέτοιος πόλεμος;

Μέχρι και 200 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στο Ιράκ

Πόσα δισ. δολάρια ”πάει” ένας τέτοιος πόλεμος;
Σχεδόν αδύνατο θεωρείται από το Λευκό Οίκο να εκτιμηθεί, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, το κόστος της πολεμικής επιχείρησης στο Ιράκ.

Οι εκτιμήσεις ξεκινούν από μερικές δεκάδες δισ. δολάρια και αγγίζουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) εάν συνυπολογιστούν τα έξοδα ανασυγκρότησης του Ιράκ στη περίπτωση ενός πολέμου, οι οικολογικές επιπτώσεις αλλά και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ενδεχόμενο καταστροφής σημαντικού μέρους των πετρελαιοπηγών, αλλά και το ενδεχόμενο χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής ( χημικών ή βιολογικών).

Στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το ’90-’91, το αμερικανικό κράτος επωμίστηκε με μόλις 2,1 δισ. δολάρια (4 δισ. δολάρια σήμερα) από το συνολικό κόστος ύψους 61,1 δισ. δολαρίων του πολέμου, καθώς οι Σύμμαχοι Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ιαπωνία, διέθεσαν το υπόλοιπο ποσό.

Ωστόσο, σε αυτό τον πόλεμο τα κράτη του Κόλπου είναι λιγότερο ένθερμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους του πολέμου.

Το βασικό μέτρο από το οποίο θα καθοριστεί το κόστος του πολέμου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι το μέγεθος της αμερικανικής δύναμης που έχει παραταχθεί στην περιοχή αλλά και η διάρκεια των επιχειρήσεων. Στον πόλεμο του 1991, 550.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, η οποία και είχε αναλάβει το κόστος παροχής τροφίμων, κατοικίας και καυσίμων της δύναμης

Στο τέλος του περασμένου έτους ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπους, Λάρυ Λίντσεϊ, εκτιμούσε ότι ένας πόλεμος με το Ιράκ επρόκειτο να ανέλθει στο 1-2% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών, ήτοι 100-200 δισ. δολάρια, δεχόμενος ισχυρή κριτική που είχε δώσει τόσο υψηλές εκτιμήσεις.

Το μεγαλύτερο κόστος του πολέμου, όπως εκτιμούν στελέχη του Πενταγώνου, θα προέλθει από τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή και αφορά τόσο στη σίτισή τους, όσο και στη συνεχή προμήθεια εξοπλιστικού υλικού.

Το κόστος του πολέμου με το Ιράκ δεν θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού για το 2004, ενώ τα χρήματα που θα διατεθούν, θα καλυφθούν ως έκτακτες δαπάνες από το Κογκρέσο. Ακόμη, το κόστος του πολέμου δεν θα συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών ύψους 355 δισ. δολαρίων που έχει εγκριθεί.

Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος άλλωστε εκτιμούν το κόστος της πολεμικής επιχειρήσεις στο Ιράκ περί τα 93 δισ. δολάρια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες για τις ειρηνευτικές δυνάμεις ή την οικονομική επίδραση μιας πιθανής πετρελαϊκής κρίσης.

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις του Αμερικανού γερουσιαστή Γκάρυ Χαρτ, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράκ όχι μόνο δεν θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να δεχτούν ένα τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά στην πραγματικότητα θα τις ενισχύσει.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί οτι ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες - με πρωταγωνιστή και πάλι την Γαλλία-έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στη διοικητική ( άρα και οικονομική) εξάρτηση του μεταπολεμικού Ιράκ από την κυριαρχία των ΗΠΑ, γεγονός που δεν θα δεχτούν βεβαίως εύκολα οι αμερικανοί.

Τα μεγάλα συμφέροντα είναι πάντα παρόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v