Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”αμφισβητούμενες” ειδήσεις του πολέμου

Λένε ότι η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου. Στον συγκεκριμένο πόλεμο όμως, ούτε ο αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρος. Η παραπληροφόρηση, δίνει και παίρνει, και σε αντίθεση με το ότι θα φανταζόταν κανείς, ακόμη και η ιρακινή ηγεσία αποδεικνύεται ισχυρή στον ”πόλεμο της προπαγάνδας”.

Οι ”αμφισβητούμενες” ειδήσεις του πολέμου
Λένε ότι η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου. Στον συγκεκριμένο πόλεμο όμως, ούτε ο αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρος. Η παραπληροφόρηση, δίνει και παίρνει, και σε αντίθεση με το ότι θα φανταζόταν κανείς, ακόμη και η ιρακινή ηγεσία αποδεικνύεται ισχυρή στον ”πόλεμο της προπαγάνδας”.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στις πολεμικές εντυπώσεις είναι εξάλλου το γεγονός της αποπομπής του αμερικανού δημοσιογράφου Π. Αρνέτ (”βετεράνου” ρεπόρτερ από τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πόλεμο του Κόλπου) από το δίκτυο NBC, λόγω δηλώσεών του στην ιρακινή τηλεόραση. ”Ήταν λάθος του κ. Αρνέτ να δώσει τέτοια συνέντευξη και μάλιστα σε καιρό πολέμου”, ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του NBC.

Λάθος προφανώς επικοινωνιακό και όχι δημοσιογραφικό, αφού, και κατά τη ρήση Αμερικανού διαφημιστή ”στον πόλεμο αυτόν, τις περισσότερες φορές η είδηση είναι το πως χειρίζεσαι την είδηση και όχι το περιεχόμενό της”.

Όσοι όμως θέλουν να έχουν μια σαφέστερη εικόνα του τι συμβαίνει τελικά σε αυτόν τον πόλεμο, δεν έχουν παρά να σταθούν ψύχραιμα απέναντι στα γεγονότα, να αποφύγουν την τοποθέτηση και να ανατρέξουν στις εξελίξεις.

Οι ειδήσεις που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν είναι οι παρακάτω, και παρατίθενται με χρονολογική σειρά.

Γεγονότα υπό εξέταση

25/3. Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού στο Κατάρ δήλωσε πως έχει ακούσει πληροφορίες για λαϊκή εξέγερση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν στη Βασόρα και εξέφρασε την άποψη πως οι βρετανικές δυνάμεις που έχουν κυκλώσει την πόλη προσπάθησαν να βοηθήσουν. Την πληροφορία για εξέγερση στη Βασόρα επιβεβαίωσε και το Συμβούλιο Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, η ιρακινή αντιπολίτευση των Σιιτών που εδρεύει στην Τεχεράνη. Την είδηση διέψευσε από την πλευρά του ο ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, ενώ λίγο αργότερα Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωναν πως δεν διαθέτουν πληροφορίες για λαϊκή εξέγερση εναντίον του Σαντάμ στη Βασόρα, και ότι θα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουν μια τέτοια εξέγερση. Νωρίτερα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει πως υπάρχουν πληροφορίες για ένοπλη εξέγερση στην πόλη.

25/3. Το λιμάνι του Ουμ Κασρ είναι περιοχή ”ασφαλής και ανοικτή”, υποστήριξε βρετανός αξιωματικός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελπίδες να φθάσει στην περιοχή το πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ταξίαρχος Τζιμ Ντάτον, διοικητής της Τρίτης Ταξιαρχίας Κομάντο των βρετανών πεζοναυτών, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν το Ουμ Κασρ, ύστερα από σκληρές συγκρούσεις. Ηδη από τις 21/3 ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού Ουμ Κάσρ στο νότιο Ιράκ.

26/3. Η πόλη Ουμ Κασρ στο νότιο Ιράκ δεν έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, υποστήριξε ο ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμεντ αλ-Σαχάφ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους.

26/3. Ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ Μοχάμεντ αλ-Σαχάφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατηγόρησε τις συμμαχικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς κυρίως εναντίον αμάχων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Ιράκ. Οπως ανέφερε, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις έριξαν βόμβες διασποράς σε ορισμένες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Βαγδάτης, της Βαβυλώνας και της Νασιρίγια.



26/3. Σύμφωνα με δηλώσεις του υποστράτηγου Στάνλεϊ Μακρίσταλ, του αμερικανικού Πεντάγωνου, οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν στόχευαν την αγορά της Βαγδάτης. Και δήλωνε κατηγορηματικά ότι ούτε βόμβες αλλά ούτε και πύραυλοι έπεσαν σε πολυσύχναστο δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο υποστράτηγος Μακρίσταλ είναι αναπληρωτής διευθυντής των επιχειρήσεων στο Ιράκ στο Μικτό Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ. Και συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο βομβαρδισμός της αγοράς είναι ”ιρακινή ή αμερικανική” ευθύνη. Αργότερα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ δήλωνε ότι εφόσον ξεκίνησε ο πόλεμος ”κάθε νεκρός είναι αποκλειστική ευθύνη” του Σαντάμ Χουσεΐν.

27/3. Οι Ιρακινοί ίσως να έχουν εκτελέσει αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, ισχυρίστηκαν ανώτεροι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά τόνισαν ότι αναζητούν ακόμα στοιχεία για να αποδείξουν τον ισχυρισμό αυτό. Να υπενθυμίσουμε ότι η ιρακινή τηλεόραση πρόβαλε στη συνέχεια εικόνες στις οποίες εμφανίζονταν πέντε αμερικανοί στρατιώτες να ανακρίνονται και περισσότερα από επτά πτώματα μέσα στο αίμα, τα οποία σύμφωνα με το Ιράκ ανήκουν σε αμερικανούς στρατιώτες.

27/3. Οι βρετανικές δυνάμεις έκαναν ”σημαντικές ανακαλύψεις” στο Ιράκ οι οποίες ”δείχνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα ιρακινά στρατεύματα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός άμυνας Τζεφ Χουν. Ο υπουργός επικαλέστηκε μαρτυρίες ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τις οποίες εξοπλισμοί προστασίας δόθηκαν στις μεραρχίες του νότιου Ιράκ.

27/3. Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε τις ιρακινές πληροφορίες ότι καταρρίφθηκε δεύτερο ελικόπτερο ”Απάτσι”, τονίζοντας ότι δεν έχει χάσει κανένα ελικόπτερο. Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Απάτσι και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα παρουσίασε εικόνες ενός ελικοπτέρου που βρισκόταν στο έδαφος και το είχαν περικυκλώσει Ιρακινοί οι οποίοι πανηγύριζαν. Ωστόσο εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Κατάρ δήλωνε ότι το ελικόπτερο που παρουσιάζεται πιθανόν να αφορά στο video που παρουσιάστηκε και την πρώτη φορά.

Το Ιράκ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα 24/3 ότι αγρότες κατέρριψαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα νότια της Βαγδάτης και παρουσιάσαν το ένα ελικόπτερο και τα δύο μέλη του πληρώματος που είχαν συλλάβει αιχμαλώτους. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ένα ελικόπτερο ΑΗ-64 Απάτσι είχε καταρριφθεί στο Ιράκ.

28/3. Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ παρουσίασε τρεις Ιρακινούς οι οποίοι, όπως υποστήριξε, συνελήφθησαν για κατασκοπεία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τρεις άνδρες ομολόγησαν ότι έδωσαν πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα στη CIA, έναντι αμοιβής, ενώ ο ένας από αυτούς δήλωσε στην τηλεόραση ότι η αποστολή του ήταν να βοηθήσει τις συμμαχικές αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να εντοπίσουν καλύτερα τους στόχους τους στη Βαγδάτη.

28/3. Το Ιράκ είναι πιθανό να είπε στις δυνάμεις του να είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα κάποια στιγμή, δήλωσε ο αμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, αλλά επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν πραγματικά έχει δοθεί εντολή να το κάνουν. Στις αποδείξεις περιλαμβάνονται στολές προστασίας από χημικά όπλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v