Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: Ταχεία λήξη πολέμου ευνοεί την οικονομία ΗΠΑ

Η γοργή λήξη του πολέμου στο Ιράκ αποτελεί για την SSSB το θετικότερο σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ και θα ”ενισχύσει” την ανάπτυξή της, όπως τονίζεται σε σχετική έκθεσή της (Global Economic Outlook and Strategy – 26/03). Τι βλέπει για πετρέλαιο, και κινήσεις ΕΚΤ και FED.

SSSB: Ταχεία λήξη πολέμου ευνοεί την οικονομία ΗΠΑ
Η γοργή λήξη του πολέμου στο Ιράκ αποτελεί το θετικότερο σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ και θα ”ενισχύσει” την ανάπτυξή της, όπως τονίζει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (Global Economic Outlook and Strategy – 26/03).

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται, μια γρήγορη λήξη του πολέμου θα κατευθύνει τα κονδύλια που προορίζονται για τις πολεμικές επιχειρήσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα, μια γρήγορη λήξη θα επαναφέρει την παραγωγή του πετρελαίου από το Ιράκ τουλάχιστον σε ”προπολεμικά” επίπεδα, δεδομένο που θα ενισχύσει την προσφορά και θα πιέσει τις τιμές του μαύρου χρυσού, επισημαίνει η SSSB.

Μια ανάλογη εξέλιξη, αναφέρεται στην έκθεση, θα οδηγούσε παράλληλα σε περαιτέρω υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών, και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ωστόσο βραχυχρόνια, οι οικονομικοί δείκτες που θα ανακοινώνονται στις βιομηχανικές χώρες αναμένονται να εμφανιστούν αδύναμοι, αφού ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει και η ”αβεβαιότητα” παραμένει, επισημαίνει η SSSB.

Παράλληλα, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν αμετάβλητα, εκτός εάν οι εξελίξεις στο Ιράκ δεν ακολουθήσουν τις προσδοκίες και τους σχεδιασμούς των στρατηγών.

Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρεται στην έκθεση, η FED θα προχωρήσει σε νέα μείωση τον Απρίλιο, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της το Μάιο.

Πιο κατηγορηματική εμφανίζεται η SSSB για την ΕΚΤ, προβλέποντας ότι θα προχωρήσει σε μείωση τον επιτοκίων - δίχως όμως να διεκρινίζει πότε - δεδομένο που ”εμφανίζει” πιο ελκυστικά τα ευρωπαϊκά αξιόγραφα.

Εξάλλου, η SSSB εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω στις ΗΠΑ, ερωτηματικό παραμένει για τον διεθνή οίκο η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Επίσης, οι αναλυτές της SSSB επισημαίνουν ότι για την τρέχουσα περίοδο, θα συνεχίσει η υψηλή συσχέτιση των τιμών του πετρελαίου με την πορεία τόσο της αγοράς χρήματος όσο και των χρηματιστηριακών αγορών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του επενδυτικού οίκου το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το τρέχον έτος θα ”τρέξει” με ρυθμό 2,3% το 2003 και 4,5% το 2004, ενώ για την περιοχή της ευρωζώνης τα αντίστοιχα μεγέθη θα ανέλθουν στο 1,1% και 2,1% αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,9% για τις ΗΠΑ το 2003, ενώ θα μειωθεί στο 1,5% το 2004.

Για την ευρωζώνη η SSSB προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 2% το τρέχον έτος στο 1,7% το 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v