Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση... ”γκάφα” !

Παρά την υψηλή τεχνολογία της πολεμικής μηχανής των συμμάχων και τον επαγγελματισμό των στελεχών της, δεν λείπουν οι..”γκάφες”, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο επικοινωνιακό πεδίο.

Επιχείρηση... ”γκάφα” !
Πολλά έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες για την ”πολεμική μηχανή” της συμμαχίας. Ο εξοπλισμός της υπερσύγχρονος, τα στελέχη της εκπαιδευμένα στην εντέλεια, η οργάνωσή της πέραν κάθε κριτικής.

Κι όμως, απίστευτες ”γκάφες” των συμμάχων, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, με την έναρξη των επιχειρήσεων, δύο βρετανικά ελικόπτερα συγκρούσθηκαν στον αέρα, στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με δήλωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας: ”Το ατύχημα δεν προκλήθηκε από εχθρική ενέργεια”. Στο περιστατικό σκοτώθηκαν 7 Βρετανοί στρατιώτες.

Την Κυριακή, 23 Μαρτίου, ένας αμερικανικός Πάτριοτ χτύπησε ”κατά λάθος”, πάνω από τον Κόλπο ένα βρετανικό αεροσκάφος Τορνέιντο που επέστρεφε από βομβαρδισμό. Το αεροσκάφος δεν είχε εισέλθει σε ευαίσθητο τομέα ούτε είχε κάνει κάποιο ύποπτο χειρισμό διαβεβαιώνουν οι Βρετανοί, που θρήνησαν τους δύο πιλότους.

Μια ημέρα μετά, ένα αμερικανικό F-16 βομβάρδισε μια αμερικανική συστοιχία Πάτριοτ, η οποία μεταφερόταν στο Νότιο Ιράκ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Αργά τη νύχτα της 25ης Μαρτίου, δύο σύγχρονα βρετανικά άρματα μάχης Challenger αντάλλαξαν πυρά κοντά στη Βασόρα, γεγονός που είναι πολύ ”περίεργο”, διότι τα ιρακινά τανκς δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο με τα υπερσύγχρονα Challenger. Σκοτώθηκαν δύο Βρετανοί στρατιώτες και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Δύσκολα άλλωστε θα ξεχαστούν τα λάθη της περασμένης Παρασκευής, όταν ένα αμερικανικό άρμα ξύπνησε κάπως... απότομα δύο στρατιώτες, περνόντας από πάνω τους. Ο ένας είναι νεκρός και ο άλλος σοβαρά τραυματισμένος.

Η αναγκαστική προσγείωση που εκτέλεσε το αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι επίσης την Παρασκευή κόστισε... δύο ελικόπτερα, αφού αυτή έγινε πάνω σε άλλο, σταθμευμένο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.

Αν αναλογιστούμε ότι από τους 140 νεκρούς που είχαν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στον πόλεμο στον Κόλπο, οι 47 οφείλονταν σε ”φίλια πυρά”, δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τέτοιου είδους περιστατικά στην τωρινή σύγκρουση.

Το πρόβλημα των ”φίλιων πυρών” ονομάζεται στη στρατιωτική γλώσσα ”διαλειτουργικότητα”, ενώ εντείνεται σε αναλογία με την πρόοδο της τεχνολογίας.

Δεν λείπουν και τα λάθη σε επικοινωνιακό επίπεδο. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ανταπόκριση δημοσιογράφου του BBC από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κουβέιτ, όπου ανέφερε με αρκετή δόση ειρωνείας ότι οι σύμμαχοι, την ίδια ώρα που αρνούνταν το γεγονός ότι το χτύπημα στην αγορά της Βαγδάτης έγινε από συμμαχικό πύραυλο, μοίραζαν έντυπο που μίλαγε για την τακτική του Σαντάμ να τοποθετεί αντιαεροπορικούς πυραύλους μέσα σε αστικά κέντρα και για το ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν ”παράπλευρες απώλειες” (collateral damage, όπως ονομάζονται ”επιστημονικά” οι απώλειες των αμάχων).

Γιώργος Πασχαλίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v