Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λογιστικά συστήματα και αμοιβές στελεχών

Παρά το... σκανδαλιστικό της ηχητικής του, το θέμα των αποκαλύψεων αφορά απλώς δύο ζητήματα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν τις αγορές τους τελευταίους μήνες: Αυτά των λογιστικών προτύπων και των αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών.

Λογιστικά συστήματα και αμοιβές στελεχών
Η επόμενη πτυχή της εταιρικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να τιτλοδοτηθεί ”αποκαλύψεις”, ως πιστή μετάφραση του αγγλικού όρου ”disclosures”.

Παρά το... σκανδαλιστικό της ηχητικής του, το θέμα των αποκαλύψεων αφορά απλώς δύο ζητήματα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν τις αγορές τους τελευταίους μήνες: Αυτά των λογιστικών προτύπων και των αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών.

Εξάλλου, αν πρέπει να αποδώσουμε κάπου την αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης, αυτό το ”κάπου” δεν είναι άλλο από τα λογιστικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν το 2001 και το 2002 (Enron, WorldCom, Arthur Andersen κ.λπ.).

Τα λογιστικά συστήματα

Η εταιρική διακυβέρνηση αφορά και στα υγιή λογιστικά μιας εταιρίας και κατ’ επέκταση στο σύστημα που χρησιμοποιείται ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα. Έτσι, η απόφαση της διοίκησης για την επιλογή του ενός ή του άλλου συστήματος λογιστικών προτύπων αποτελεί στρατηγική επιλογή πρώτης γραμμής, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον θα εισρεύσουν κεφάλαια στην εταιρία.



Αυτό επιβεβαιώνουν και τα πορίσματα της έρευνας της Davis Global Advisors, σύμφωνα με τα οποία, εκτός από τους αναλυτές, και οι θεσμικοί επενδυτές στηρίζονται στις λογιστικές καταστάσεις, προκειμένου να αξιολογήσουν μια εταιρία.



Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν ήταν πάντα εύκολη μια τέτοια επιλογή, αφού τα λογιστικά συστήματα διέφεραν ουσιαστικά από χώρα σε χώρα καθιστώντας τη σύγκριση σχεδόν αδύνατη. Η διεθνής κοινότητα των επενδυτών δεν κρύβει την επιθυμία της για ύπαρξη όσο το δυνατόν πιο παγκοσμιοποιημένων προτύπων. Τα δύο σημαντικότερα από αυτά παραμένουν τα International Accounting Standards και τα US GAAP.

Οι αποδοχές των στελεχών

Οι μισθοί και τα bonus που λαμβάνουν τα στελέχη εταιρειών συγκεντρώνουν συχνά τα φλας της δημοσιότητας, αλλά και την προσοχή των θεσμικών επενδυτών. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Davis Global Advisors, αν οι απολαβές των στελεχών ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση αντίληψη του κοινού για το τι δικαιούται να λαμβάνει ως αντιμισθία ένα στέλεχος, ”η κατάσταση οξύνεται”.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα οι εποπτικές αρχές της Γερμανίας, οι περισσότερες δίκες για την εταιρική διακυβέρνηση που διεκπεραιώθηκαν στο 2001, αφορούσαν αντιδράσεις μετόχων σε αμοιβές στελεχών.

Το αίτημα για διαφάνεια στους μισθούς όλων των στελεχών μιας εταιρίας είναι σχεδόν καθολικό. ”Κανένας επενδυτής δεν θέλει να βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με την πιθανότητα η εταιρεία στην οποία συμμετέχει να χρειαστεί να καταβάλει σε διοικητικό της στέλεχος υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση ή ως bonus”, επισημαίνει στην ανάλυσή της η DGA και συνεχίζει: ”Οι μέτοχοι είναι σε θέση να εξασκήσουν υπεύθυνα τα ιδιοκτησιακά τους καθήκοντα, μόνο εάν έχουν επαρκή πληροφόρηση ώστε να κρίνουν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v