Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο,τι αρχίζει ωραίο...

Η άνοδος στην τιμή της μετοχής της Plias είναι ραγδαία. Τον Ιανουάριο του 1998 η τιμή της ανέρχεται στα 1,73 ευρώ, ένα χρόνο αργότερα βρίσκεται στα 12 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 1999 ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Ο,τι αρχίζει ωραίο...
Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο το γεγονός ότι, από τον Οκτώβριο του 1998, που αποφασίστηκε η πρώτη αύξηση κεφαλαίου, ξεκινά και ο... καλπασμός της μετοχής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ, στις 2/1/1998 η τιμή της μετοχής είναι μόλις 1,73 ευρώ. Στις αρχές Οκτωβρίου έχει ήδη περάσει τα 5 ευρώ, ενώ στο τέλος Ιανουαρίου του 1999 έχει ξεπεράσει τα 12 ευρώ!

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα διάθεσης των κεφαλαίων, ποσό 700 εκατ. δρχ. διατέθηκε για συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρίας Freshways, 175 εκατ. δρχ. για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας Yoplait Ηellas (στην οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, η διάθεση των κεφαλαίων έγινε μέσα στο 2000 εν όψει της... εκκαθάρισής της (!) το ίδιο έτος).

Με περίπου 1,2 δισ. δρχ., η εταιρία εξαγοράζει το 69% της Τσακίρης (με τα γνωστά σνακς-πατατάκια), άλλα 810 εκατ. δρχ. δίδονται για συμμετοχή στην αύξηση της Aninas Holding και 200 εκατ. δρχ. για τη σύναψη εμπορικής συνεργασίας διανομής με τη Fytro A.E. Περίπου 1 δισ. δρχ. χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή δανεισμού και τα υπόλοιπα διατίθενται για επενδύσεις εντός της εταιρίας.

Λίγο καιρό αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου 1999, με έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας αποφασίζεται νέα αύξηση κεφαλαίου, πάντα με μετρητά, η οποία και υλοποιείται με ημερομηνία λήξης δικαιώματος στις 27 Ιουλίου του 2000.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, βοηθούσης και της συγκυρίας στο ΧΑΑ, η άνοδος της τιμής για τη μετοχή είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική. Στις 16 Ιουνίου του 1999, η μετοχή σπάει το φράγμα των 20 ευρώ και τον Αύγουστο περνά για πρώτη φορά τα 30 ευρώ.

Την ημέρα που γίνεται η συνέλευση, οι μέτοχοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.

Από περίπου 2 ευρώ στις αρχές του 1998, δηλαδή σε λιγότερο από δύο χρόνια και χωρίς ακόμη καμία ουσιαστική μεταβολή στα μεγέθη της (πέραν της διογκούμενης φημολογίας για γιγάντωση της εταιρίας), η τιμή έχει αυξηθεί πάνω από... δεκαπέντε φορές.

Το προϊόν της νέας αύξησης, περίπου 5,33 δισ., διατίθεται με συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τής επίσης εισηγμένης Κατσέλης (ποσό 4,34 δισ. δρχ.), ενώ άλλα 900 εκατ. δρχ. δίδονται για την υλοποίηση επιχορηγούμενων επενδύσεων (επενδυτικά προγράμματα του Νόμου 2601/98).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v