Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

...τελειώνει με πόνο!

Πριν από τη δημοσίευση του 1999, η πτώση της μετοχής έχει ήδη αρχίσει. Εως το τέλος Φεβρουαρίου του 2000, η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της. Σήμερα, ο τίτλος της Plias διαπραγματεύεται γύρω στα 2 ευρώ, μακριά από τα επίπεδα των 30 και 50 ευρώ, στα οποία είχε βρεθεί τις ημέρες των ”παχιών αγελάδων”.

...τελειώνει με πόνο!
Πριν ακόμη δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του 1999, η μετοχή έχει αρχίσει την κάθοδο, όπως άλλωστε και η Σοφοκλέους.

Από το υψηλό κλεισίματος των 31,14 ευρώ την ημέρα της συνέλευσης για τη δεύτερη αύξηση και το ενδοσυνεδριακό υψηλό τής ακριβώς επόμενης ημέρας, όταν η μετοχή άγγιξε τα 34,72 ευρώ, η μετοχή χάνει τη μισή της αξία και παραπάνω, έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2000!

Τον Αύγουστο του 2000 η μετοχή της Plias κινείται πλέον στην περιοχή των 7 ευρώ και η πτώση συνεχίζεται. Στο τέλος του Ιουνίου του 2001 βρίσκεται στην περιοχή των 2,5 ευρώ, ενώ από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ξεκινά η κίνησή της στην περιοχή γύρω και κάτω από τα 2 ευρώ.

Μέσα σε διάστημα δύο ετών και ολίγων μηνών, η μετοχή τού άλλοτε πολλά υποσχόμενου ομίλου έχει καταγράψει συνολικές απώλειες από το υψηλό της, που ξεπερνούν το 93,6%! Ακόμη και σε σύγκριση με το τέλος του 2000 (29/12), οι απώλειες της μετοχής είναι περίπου 64%, ήτοι σχεδόν τα 2/3 της αξίας της.

Βέβαια, το ποιος αγόρασε, πότε και υπό ποίες συνθήκες πούλησε και πότε, δεν είναι καθόλου εύκολο να διαπιστωθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία μετοχολόγια που έδωσε στη δημοσιότητα το ΧΑΑ, μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5% εμφανίζονται δύο εταιρίες (κατά πάσα πιθανότητα, offshore): η Eagle Enterprises με ποσοστό 18,52% και η Thrush Ιnv. Holdings, με ποσοστό 30,23%. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τις αρχές του 2000, οπότε και τηρεί αρχείο εταιρικών πράξεων και μετοχικών μεταβολών το ΧΑΑ στο επίσημο site του, δεν εμφανίζεται καμία εγγραφή για την εταιρία.

Πρόκειται, άραγε, για ιδιαιτέρως ρευστή και πολυμετοχική σύνθεση ή μήπως για έλεγχο που ασκείται ουσιαστικά για τα ίδια συμφέροντα, μέσω πολλών εταιριών, ώστε να μην ξεπερνούν το ποσοστό του 5% που ενέχει υποχρεώσεις δημοσίευσης;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την εποχή της ”μεγάλης προσδοκίας”, η μετοχή παρουσίαζε πολύ μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών σε ημερήσια βάση (30.000 - 40.000 τεμάχια την ημέρα), που σε ορισμένες περιόδους, κυρίως προ των αυξήσεων, γίνονταν και... ”εκρηκτικοί”, με 100.000 - 200.000 τεμάχια την ημέρα, ενώ τώρα κινείται στη περιοχή των 5.000 - 6.000 τεμαχίων στις... καλές ημέρες!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v