Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσμενή τα αποτελέσματα του ομίλου

Με βάση τα ενοποιημένα αποτελέσματα, η Plias είναι η μία εκ των δύο εισηγμένων εταιριών που παρουσιάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ κατά το 2001 καταγράφηκε επιδείνωση των ζημιών και αύξηση των υποχρεώσεων, μέχρι του ποσού των 86 εκατ. ευρώ.

Δυσμενή τα αποτελέσματα του ομίλου
Η κάθετη βουτιά της μετοχής σχετίζεται με τα εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα του ομίλου. Με βάση τα ενοποιημένα στοιχεία, πρόκειται για τη μία από τις δύο εισηγμένες που παρουσιάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ οι ζημίες του 2000 επιδεινώθηκαν στη χρήση του 2001, όχι μόνο σε τελικό επίπεδο (bottom line) κερδοφορίας, αλλά και στα λειτουργικά κέρδη (περίπου 11 εκατ. ευρώ και στις δύο περιπτώσεις).

Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί αισθητά και ανέρχονται στα περίπου 86 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών των 60 εκατ. ευρώ, ενώ άκρως επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι 83 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σημειωτέον ότι η Plias παρουσιάζει αυξημένες λειτουργικές ζημιές (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) για δεύτερη χρήση και στις εταιρικές λογιστικές καταστάσεις.

Στην ουσία ένας όμιλος, στον οποίο με τη βοήθεια της Σοφοκλέους επενδύθηκαν πάνω από 11 δισ. δρχ. με αυξήσεις κεφαλαίου, εμφανίζεται όχι μόνο να μη βρίσκεται σε κερδοφορία, αλλά να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στα κόκκινα.

Αξιοσημείωτη, ως ”ομολογία” της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος των αλλοτινών μεγάλων προσδοκιών, είναι και η πώληση διάφορων περιουσιακών του στοιχείων, είτε εμφανίζεται να αφορά κυρίως στρατηγικούς λόγους είτε όχι.

Στις 28 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, η εταιρία πούλησε ποσοστό 47,7%, το οποίο κατείχε στη Βιορύλ μια εταιρία παραγωγής και εμπορίας βιομηχανικών αρωμάτων με δραστηριότητες και στη βιοτεχνολογία, έναντι 1,95 δισ. δρχ. Μια κίνηση που αποδόθηκε κυρίως στην επικέντρωση του ομίλου στην παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία καταναλωτικών αγαθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v