Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλή μεταβλητότητα για τις ”χρυσές μετοχές”

Ο λόγος ύπαρξης υψηλού κινδύνου είναι ότι τα Αμοιβαία Κεφαλαία που είναι συνδεδεμένα με τον χρυσό επενδύουν κυρίως σε μετοχές ορυχείων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, ενώ ένα μέρος του κεφαλαίου μπορεί να τοποθετείται σε αποθέματα χρυσού και άλλων πολύτιμων λίθων.

Υψηλή μεταβλητότητα για τις ”χρυσές μετοχές”
Ο λόγος ύπαρξης υψηλού κινδύνου είναι ότι τα Αμοιβαία Κεφαλαία που είναι συνδεδεμένα με τον χρυσό, επενδύουν κυρίως σε μετοχές ορυχείων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, ενώ ένα μέρος του κεφαλαίου μπορεί να τοποθετείται σε αποθέματα χρυσού και άλλων πολύτιμων λίθων.

Με τη σειρά τους, οι τιμές των μετοχών των ορυχείων χρυσού επιδεικνύουν πολύ υψηλή μεταβλητότητα, καθώς επηρεάζονται από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού και επιπρόσθετα όλους τους άλλους κίνδυνους που συνδέονται με τις μετοχές.

Η πλειονότητα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων χρυσού επενδύει σε μετοχές μεταλλείων χρυσού ή σε εταιρίες σχετικές με την παραγωγή και εμπορία του μετάλλου που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Νότιο Αφρική.

Επιπρόσθετα, η πλειονότητα των εταιριών διαθέτει επιχειρησιακές μονάδες και σε ”επικίνδυνες” περιοχές, όπως Αφρική και Λατινική Αμερική, λόγω του χαμηλού κόστους εξόρυξης σε αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος που χαρακτηρίζει τις μετοχές τους είναι αισθητά μεγαλύτερος από τα μέσα επίπεδα κινδύνου των υπόλοιπων μετοχών.

Επίσης, μερικά Αμοιβαία Κεφάλαια συνδεδεμένα με τον χρυσό είθισται να διαθέτουν αποθέματα του μετάλλου, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να επηρεάζονται σημαντικά και από τη μεταβολή της τιμής μετρητοίς του μετάλλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v