Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Πώς να κερδίσετε μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο χρυσός απασχολεί εντόνως την επενδυτική κοινότητα. Πέραν του παραδοσιακού τρόπου επένδυσης σε χρυσό, νομίσματα, χρυσαφικά είδη, χρυσές λίρες, προσφέρονται και πιο εξελιγμένες μορφές επένδυσης, όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια χρυσού.

Χρυσός: Πώς να κερδίσετε μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Ο χρυσός σε όλη τη διάρκεια της διετίας 2003- 2004 απασχολεί εντόνως την επενδυτική κοινότητα, καθώς η τιμή του μετάλλου έχει κερδίσει εκ νέου ”πολύτιμη λάμψη”.

Κατά το παρελθόν, ο χρυσός αποδείχθηκε καλή μέθοδος προστασίας σε περιπτώσεις υποτιμήσεων, έντονων πληθωριστικών πιέσεων, πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, πετρελαϊκών κρίσεων και γενικά σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας.

Ως ασφαλές καταφύγιο (safe heaven), τόσο των θεσμικών, όσο και των ιδιωτών επενδυτών, ο χρυσός συνδυάζει την ευκολία ρευστοποίησης και το χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η αντίθετη κίνηση της τιμής του χρυσού, σε πολλές περιπτώσεις από τις αγορές μετοχών, προσφέρει στους επενδυτές μία μορφή ασφάλειας σε καταστάσεις διεθνών αναταραχών, αλλά και αντίστροφα.

Το σημείο όπου πρέπει να εστιάσουμε είναι το εξής: Παρότι ο χρυσός έχει προσφέρει σημαντικά κέρδη σε περιόδους αβεβαιότητας, οι επενδυτές που θα αποφασίσουν να επενδύσουν ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε Αμοιβαία Κεφάλαια χρυσού ή σε κάποιες επιλεγμένες μετοχές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αυξάνουν πολλαπλά τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Πέραν του παραδοσιακού τρόπου επένδυσης σε χρυσό, νομίσματα, χρυσαφικά είδη, χρυσές λίρες, προσφέρονται και πιο εξελιγμένες μορφές επένδυσης, όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια χρυσού.

Στην Ελλάδα προσφέρονται δύο Αμοιβαία Κεφάλαια, συνδεμένα άμεσα ή έμμεσα με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου: το MLIIF World Gold Fund με διαχειριστή τη Merrill Lynch και το Sogelux Fund Equities- Gold Mines με διαχειριστή τη Societe General Asset Management.

Η δομή και στρατηγική και των δύο Αμοιβαίων Κεφαλαίων επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την κεφαλαιακή αξία των μεριδίων μέσω επένδυσης σε χρεόγραφα που συνδέονται με το πολύτιμο μέταλλο, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και τα δύο Αμοιβαία Κεφάλαια εμφανίζουν άνω του μέσου όρου μεταβλητότητα, γεγονός που τα καθιστά επένδυση με έντονο το χαρακτηριστικό του κινδύνου.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 324 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & Επενδύσεις”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v