Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η πώληση της «είδησης» και η επόμενη ημέρα

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα, με μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες. Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις και πόση «ουρά» αναμένεται. Επιβοηθητικό το κλίμα στις διεθνές αγορές ενώ στο εσωτερικό πρωταγωνιστεί το trading στον τραπεζικό κλάδο.

XA: Η πώληση της «είδησης» και η επόμενη ημέρα

Νέο ρεκόρ στη Wall Street, ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη και... sell the news στην Αθήνα. Και στις 24.290 ο Dow Jones αλλά λίγο χαμηλότερα στις 2.639 ο S&P, με τον DAX να επανέρχεται θεαματικά προς τις 13.058, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία. 

Σε αντίθεση με τις ξένες αγορές, στην ελληνική οι βραχυπρόθεσμοι πωλητές κέρδισαν τον γύρο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 741,84, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 745,45 και τον FTSE25 στις 1.935,92 μονάδες. Σε μία συνεδρίαση με συναλλαγές 79,1 εκατ. μετοχών -τα 39 εκατ. μόνο στην Εθνική-, με τζίρο 52,2 εκατ. ευρώ-, τα 10,8 και 7,6 εκατ. αντίστοιχα σε Εθνική και Alpha Bank- και με κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας το απόλυτο «γύρισμα» των τραπεζικών από το αρχικό 806,55 προς τις 754,45 οριακά στο χαμηλό ημέρας. 

Ο κλάδος-κλειδί έκανε χθες τη διαφορά, ο κλάδος που το τελευταίο διάστημα είχε αποτελέσει το κυριότερο πεδίο δράσης των καθαρά γρήγορων κεφαλαίων και όσων προεξοφλούσαν τις εξελίξεις για το SLA. Σημαντικές υπεραξίες, μετά από καιρό short στον κλάδο, διψήφιες αποδόσεις σε έναν κλάδο που για άλλη μία φορά καταδείχθηκε πως ακόμη δεν είναι... επενδύσιμος (με τη μεσο-μακροπρόθεσμη έννοια) αλλά ιδανικός για trading. Είτε πρόκειται για θέσεις πώλησης είτε για σύντομες ανοδικές διορθώσεις. 

Νομίζω πως στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε περισσότερο... προειδοποιητικοί για την πιθανότητα μίας υποχώρησης από τα επίπεδα σημαντικών τεχνικών περιοχών, μίας υποχώρησης που εάν σήμερα-αύριο τερματισθεί στις στηρίξεις του συστήματος, θα είναι καλοδεχούμενη. Με ορίζοντα πάντα τη 12η Δεκεμβρίου και το triple witching της 15ης του μηνός. 

Τον κανόνα buy the rumor and sell the news ακολούθησαν οι traders και όσοι ενεργούν βραχυπρόθεσμα στην αγορά, είτε προεξοφλώντας την έκβαση της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθήνας, είτε λαμβάνοντας θέσεις πώλησης, με ενδεικτική την περίπτωση της Landsdowne Partners στη ΔΕΗ

Εάν ισχύει το σενάριο που έχει προσεγγισθεί από την Κυριακή, σήμερα-αύριο θα πρέπει να περιμένουμε την περαιτέρω μικρή και ελεγχόμενη υποχώρηση της αγοράς, σε επίπεδα που δεν θα ξεπερνούν τις λίγες μονάδες, προς τις 737-735 μονάδες (για τον ΓΔ). 

«Κλειδί» ο ΔΤΡ, που μετά το χθεσινό «γύρισμα» και τις απώλειες 2,61% μετρά θετική απόδοση 10,17% σε εβδομαδιαίο. 

Η προσοχή στην οδηγό Εθνική, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και χθες και με σημείο αναφοράς -που δεν πρέπει να χαθεί- το 0,2565 ευρώ. Αλλά και στην Αlpha Βank δεν θα πρέπει να χαθούν τα 1,55/1,50 ευρώ, για να παραμένει σε ισχύ το σενάριο μίας επόμενης κίνησης προς τις 770/780 μονάδες. 

Πέραν των τραπεζών, στα blue chips οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο στα περισσότερα, με εξαίρεση σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, Viohalco, Fourlis και FF Group. 

Ωστόσο ξέχωρα από το αυστηρά χρηματιστηριακό κομμάτι, εκτίμησή μου είναι πως το γεγονός της ημέρας, αυτό που θα επιχειρηθεί να αφήσει το αποτύπωμά του στην «επόμενη ημέρα» του εγχώριου επιχειρείν είναι η πρόταση της Ε.Ε του ΣΕΒ να αναλάβει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την προεδρία του Συνδέσμου. Εκτίμησή μου, πάντα, πως πρόκειται για ιστορική απόφαση, που μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Κανελλόπουλου μπορεί να προσδώσει πάλι στον Σύνδεσμο, στην επιχειρηματικότητα, το... βιομηχανικό/παραγωγικό βάρος που χρειάζεται ο τόπος. Μένω σε αυτό, προσώρας, και χρηματιστηριακά περιμένω να δω, αφενός, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τα χθεσινά, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί 2,29% στα 8,95 ευρώ και αφετέρου τα βιομηχανικά χαρτιά (πλην Viohalco) να υποχωρούν.    

Στα του επιχειρείν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Euromedica, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στη συμφωνία με την Farallon Capital για τα δάνεια της Euromedica (αφορά τις Αlpha Βank, Eurobank και Εθνική), αλλά και τα όσα αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Τσινάβος (ΚΡΙ ΚΡΙ) σε συνέντευξήη του στον Αναστάσιο Τσομπανίδη. 

Θυμίζουμε αύριο Τετάρτη η 4μερής Ελλάδος- Κύπρου-Ιταλίας- Ισραήλ για τον East Med (και τις εξελίξεις για την ΑΟΖ να «τρέχουν»), έργο που ενδιαφέρει διακαώς τον όμιλο Viohalco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v