Στα "πράσινα" το ΧΑ με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ

Κέρδη στο ΧΑ με το ΓΔ να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο μετά τη 13:00. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν MIG, Intralot, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Κέρδη για Coca Cola, ΔΕΗ, Βιοχάλκο. Πτώση για Εθνική Τράπεζα (2,8%), Τιτάν (3,4%)

Η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη είναι γεγονός, έστω και αν αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς ολοκληρώθηκε.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 13.00 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 836,79 μονάδες (+2,22%) και τελικά έκλεισε στις 832,73 μονάδες με κέρδη 1,72%.

Νέα, έστω και μικρή, αύξηση στην μικτή αξία συναλλαγών, με τους χθεσινούς πρωταγωνιστές από πλευράς τζίρου (Alpha Bank, Πειραιώς) να αποσπούν σήμερα το 34% του συνολικού τζίρου.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με έναν πρωταγωνιστή και αυτός δεν ήταν άλλος από τον τίτλο της Alpha Bank που έβγαλε επιθετικό αγοραστή από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 11.11 ο τίτλος της Alpha "έβλεπε" το υψηλό ημέρας των 0,4530 ευρώ έχοντας διακινήσει 7654924 τεμ. (!)

Σαφέσταστη ένδειξη ότι η επιθετική ζήτηση συναντούσε διόλου ευκαταφρόνητη προσφορά. Στη συνέχεια ο "ενθουσιασμός" των αγοραστών μειώθηκε και ο τίτλος υποχώρησε αισθητά, κλείνοντας αμετάβλητος και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Παρά ταύτα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank έχει δώσει ένα πρώτο σήμα αγοράς, όσο τουλάχιστον διατηρείται υψηλότερα των 0,4280 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 0,4500 και 0,4670 ευρώ.

Απόλυτα απογοητευτική η εικόνα της Εθνικής, που μετά τις 10.59 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 2,81%.

Κάτι πήγε να κάνει η Πειραιώς, αναρριχώμενη μέχρι τα 0,9700 ευρώ (+2,11%), όμως μετά τις 16.24 έμεινε από δυνάμεις.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει αναφοράς ο μόνιμος πωλητής που φαίνεται να έχει ο τίτλος της Eurobank και ο οποίος κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες σχεδόν τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, εφιαλτικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η φρενήρης αύξηση των "κόκκινων" δανείων, κάτι επιταχύνει τον σχεδιασμό των διοικήσεων των εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων για δημιουργία μιας "bad bank" ανά Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών ανέρχονται στα 90 δισ ευρώ, ποσό βεβαίως στο οποίο περιλαμβάνονται τα περίπου 66 δισ. ευρώ των "κόκκινων" δανείων, κατάσταση που θα συνεχίσει να επιδεινώνεται όσο βαθαίνει η ύφεση στην πραγματική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα και για να συνεχιστεί η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες ο μη Τραπεζικός 25αρης.

Έτσι, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου και ΟΤΕ, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Intralot, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αντίθετα, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Eurobank Properties και Τιτάνα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχίσει να κινείται "στον αστερισμό" των χαμηλών προσδοκιών λόγω απουσίας εκείνων των καταλυτών που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν το σκηνικό, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ''βγήκε'' από την ατζέντα των επενδυτών αφού ο αρχικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης έχει δεχθεί πολλές τροποποιήσεις ενώ ο πήχης των εσόδων από την πώληση Κρατικών εταιρειών μειώθηκε κατακόρυφα. Οι ξένοι επενδυτές απέχουν από την Ελληνική Αγορά. Ο χαμηλός τζίρος σε ημερήσια βάση είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.
 
Η ανοδική κίνηση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα πρόσκαιρου χαρακτήρα και δεν θα έχει διάρκεια αν δεν "μπουν στο παιχνίδι" χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Χ.Α. Σε αυτή τη λογική "μπαίνει στο παιχνίδι" η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα.
 
Από την άλλη, η άρση της απαγόρευσης του "short selling" στις Τραπεζικές μετοχές, δεν επιβεβαίωσε τους φόβους της Αγοράς για πιθανές επιθετικές πωλήσεις.
 
Με αυτά τα δεδομένα, σαν επικρατέστερο σενάριο, δείχνει αυτό της κίνησης του Δείκτη σε σχετικά στενό εύρος, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και NYSE (στις πρώτες ώρες συνεδρίασης) προσπαθούν να εξηγήσουν τους νέους "χρησμούς" Bernanke, κινούμενα με μικρά κέρδη.
 
Η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 85 δισ. δολ. ανά μήνα δεν βρίσκεται με κανένα τρόπο σε μία προδιαγεγραμμένη πορεία τόνισε σε ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke. Ο Bernanke σημείωσε πως η Fed μπορεί να αφήσει το πρόγραμμα ανέπαφο ή ακόμη και να το αυξήσει σε περίπτωση επιδείνωσης της Αγοράς εργασίας, αντίστασης του πληθωρισμού να πλησιάσει το στόχο του 2%, ή σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Από την άλλη μεριά, εάν η οικονομία εμφανίσει καλύτερη πορεία σε σχέση με τις προβλέψεις της Fed, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει τη μείωση του προγράμματος γρηγορότερα, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed.
 
"Προσπαθεί να μπερδέψει, είναι ευέλικτος και προσπαθεί να μην βυθιστεί το πλοίο της οικονομίας", ανέφερε για τον Ben Bernanke ο  Mohamed El-Erian. "Ακόμα αναρωτιόμαστε για το 2% της ανάπτυξης που εμφάνισε για την Αμερικανική οικονομία ο Bernanke" τόνισε σε συνέντευξή του στο "Squawk Box" ο CEO της Pimco. Ο Εl-Erian τόνισε ότι τα νέα δεδομένα είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η υψηλή ανεργία και τα προβλήματα της Κυβέρνησης με το χρέος και δεν δείχνουν διαφυγή προς την ανάκαμψη.
 
Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται ο "πόλεμος" των εκτιμήσεων, όσον αφορά τις ισοτιμίες.
 
Η Commerzbank καλεί τους επενδυτές να πουλήσουν, όσο προλαβαίνουν, θέτοντας ως τιμή - στόχο για το ευρώ τα 1,2750 δολάρια. "Όσο το ευρώ συνεχίζει να κινείται κάτω από τα επίπεδα των 1,31 δολαρίων, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά για short τοποθετήσεις", υποστηρίζει η Τράπεζα.
 
"Αρκούδα" παραμένει και η Morgan Stanley που διατηρεί τη "bearish" στάση της, μεσοπρόθεσμα, για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
 
Αντίθετα, η Credit Suisse, περιμένει ενίσχυση του ευρώ άνω του 1,3208 έναντι του Αμερικανικού δολαρίου και να κινηθεί μεταξύ 1,3242 και 1,3418. Θα τεστάρει το 1,3342, με απώτερο σημείο το 1,3418 – αν το περάσει, σημειώνει η C.S.,  θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα αλλάξει επίπεδα και θα μπορεί να ισορροπήσει ψηλότερα.
Οι ΗΠΑ θα χάσουν σταδιακά το “εξωφρενικό προνόμιο” του δολαρίου, καθώς οι Αναδυόμενες Χώρες θα σταματήσουν να αγοράζουν μαζικά τίτλους δολαρίων και να ενισχύουν έτσι το Αμερικανικό νόμισμα.
 
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έκθεση της Goldman Sachs, όπου αναλύεται ότι μέσα σε δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν εισροή περίπου 5-6 τρισ. δολαρίων, καθώς απορρόφησαν το μεγαλύτερο μερίδιο (περίπου 61%) από την αύξηση των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία από 2 τρισ. δολάρια το έτος 2000 έφτασαν τα 11 τρισ. δολ. το 2011. Αυτό το " εξωφρενικό προνόμιο" που απολάμβαναν οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα όμως ενδέχεται να σταματήσει, λέει η Goldman Sachs, που εκτιμά ότι η πίεση προς τις αναδυόμενες Αγορές θα ενταθεί στο μέλλον, με αποτέλεσμα το δολάριο να χάσει ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που εισρέουν.
 
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 23,3 δισ ευρώ στα 937,3 δισ ευρώ τον Μάιο, ή ποσοστιαία στο 89,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Το χρέος της Ισπανίας αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 91,4% του ΑΕΠ ως τα τέλη του 2013.
 
Η ύφεση είναι χειρότερη από ότι αναμενόταν και η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 13%, ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,9% το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,1%. 
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών και οικοδομικών αδειών πραγματοποίησαν αναπάντεχη πτώση τον Ιούνιο. Το Υπουργείο Εμπορίου της Χώρας ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν 9,9%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 836.000. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα οι ενάρξεις του Μαϊου, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο επίπεδο των 928.000 από 914.000. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν για τον Ιούνιο αύξηση στο επίπεδο των 959.000. Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 7,5% τον Ιούνιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 911.000.  Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στο επίπεδο του 1 εκατομμυρίου. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο Ελληνικού ενδιαφέροντος, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ανακοίνωσε με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ειδικότερα, ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώνεται από το 23% στο 13%. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου το οποίο θα ισχύσει από 1η Αυγούστου έως την 31η Δεκεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του.
 
Για "νέες δυσάρεστες ειδήσεις λίγο πριν από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα", με τη διαπίστωση νέας "τρύπας" χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους έως και 10 δισ. ευρώ, την οποία η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο η "Sueddeutsche Zeitung", επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η "SZ" υποστηρίζει ακόμη ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών "ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και θα αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα".
 
Η "τρύπα" που θα παρουσιαστεί στη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2014, θα μπορούσε να καλυφθεί με τα κεφάλαια που απέμειναν από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. "Το μη χρησιμοποιούμενο ποσό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό", αλλά μόνο εάν τα stress tests των Ελληνικών Τραπεζών, στο τέλος του έτους, δείξουν ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, δήλωσε ο Simon O’ Connor, εκπρόσωπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα στο Γερμανικό Τύπο που το τοποθετούν στα 10 δισ. ευρώ είναι λάθος, και επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας είχαν ήδη δημοσίως αποκαλύψει ότι υπάρχει ένα κενό 2,8-4,6 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της Χώρας, που θα χρειαστεί να καλυφθεί με κάποιο τρόπο.
 
Στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τα warrants, αυτό της Alpha Bank έκλεισα στα 0,7200 ευρώ (+5,88%) με όγκο 3425192 τεμ. Της Εθνικής στα 0,6600 ευρώ με κέρδη 10% και συναλλαγές 569623 τεμ., ενώ της Πειραιώς στα 0,4100 ευρώ (-1,2%) διακινώντας 3383167 τεμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα warrants των Alpha Bank και Εθνικής έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Alpha Bank, Folli Follie Group, τέσσερις οι "κόκκινοι" τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική (-2,81%), Ελ. Πετρέλαια (-0,61%), Τιτάν (-3,47%) και Eurobank Properties (-0,44%).
 
Στην "πράσινη" πλευρά τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+7,38%) και ΟΠΑΠ (+5,52%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΟΤΕ και Jumbo και του 3% για ΕΥΔΑΠ και Σωλ. Κορίνθου, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο τζίρος στα 49,3 εκατ. από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΦΟΡΘ).
 
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 37 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες.
 
Μένοντας στις μετοχές του μη Τραπεζικού FTSE25, οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ συμπλήρωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
 
Ο τίτλος του ΟΠΑΠ έχει μία πρώτη αντίσταση στα 6,50 ευρώ, ενώ με υπέρβαση των 6,94 ευρώ (με κλείσιμο) εξέρχεται από την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.
 
 
Ο τίτλους του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών έκλεισε στα 6,22 ευρώ, υπέρβαση των οποίων δίνει σήμα αγοράς. Αντίσταση στα 6,26 ευρώ και έξοδος από την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση με υπέρβαση των 6,62 ευρώ.
 
Τέλος η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 6,60 ευρώ για να δώσει ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων, ενώ αλλάζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 7,15 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στη FHL Κυριακίδης, ενώ τουλάχιστον άξια λόγου είναι η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου του ΟΛΘ. Απέκοψε μικρό μέρισμα ύψους 1,50 ευρώ και έκλεισε με απώλειες, μόλις 0,12 ευρώ (!)
 
Φήμες και διαψεύσεις, πάνε κι έρχονται στην Revoil, όμως η μετοχή έκλεισε σε νέα υψηλά 46 μηνών (!!!)
 
Προσπάθησε να κάνει το 4Χ4 ο Κορρές, αυξάνοντας σημαντικά συναλλαγές, όμως τελικά έκλεισε αμετάβλητος.
 
Τέλος, "πακέτο" 3.333.073 τεμαχίων (αφορούν το 25,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης) πραγματοποιήθηκε στην Forthnet. Η συναλλαγή υλοποιήθηκε στην τιμή των 1,10 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική της αξία διαμορφώθηκε σε 3.666.380 ευρώ.
 
Σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο του Χ.Α. της 15/7 στην εισηγμένη κατείχαν το 40,07% η Emirates International Telecommunications LLC, και το 24,73% η Delta Lloyd N.V.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο να υποαποδίδει του αντίστοιχου δείκτη και να περιορίζει το premium στο 0,10%.

Οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει Παρασκευής, αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μικρότερος ήταν ο όγκος συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.616 συμβόλαια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο επιθετικότεροι ήταν αυτοί που γύριζαν "long" θέσεις.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 28.612 - 14.306 Ιουλίου, 13.890 Αυγούστου και 384 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 284,25) κινήθηκαν μεταξύ 278,25 και 287,25 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.279), MIG (384), Μυτιληναίο (205), ΔΕΗ (865), ΓΕΚ (212), Eurobank (1.620), Alpha Bank (4.654), Εθνική (2.423), Πειραιώς (1.631), Ελ. Πετρέλαια (200), ΟΠΑΠ (316), Intralot (173), Jumbo (121).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 53% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 793 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (618 δικαιώματα αγοράς και 175 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.271.506 τεμ.), Εθνική (1.371.964 τεμ.).
Να σημειωθεί ότι 22.805 συμβόλαια λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v