ΧΑ: "Κρατιέται" πέριξ των 830 μονάδων

Μειώνεται (επιτέλους) ο ΦΠΑ στην εστίαση, παίρνει πόντους το Χ.Α. Στις 830-835 μονάδες η αντίσταση για το Γ.Δ., στις 285 για τον FTSE 25. Αυξημένος τζίρος σε Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, επανέρχεται ο ΟΠΑΠ.

Πιο πολλές είναι οι αλλαγές επί αλλαγών στο πολυνομοσχέδιο παρά των δεικτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κυβέρνηση θέλει να περάσει τον πολυνόμο σκούπα (λαιμητόμο κατ' άλλους) σήμερα από τη Βουλή πάση θυσία.

Στα χέρια της ως αντίβαρο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα), εξέλιξη που εύλογα θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο επικοινωνιακά γίνεται. Ωστόσο, αναμφίβολα, πρόκειται για μέτρο που, ασχέτως πολιτικών σκοπιμοτήτων ή όχι, μπορεί να προσφέρει περισσότερες ανάσες σε εταιρίες του κλάδου και στον τουρισμό ευρύτερα(*)...

Το «τσίμπημα» 2-4 βασικών μετοχών, με σχεδόν άμεση προσπάθεια ώθησης του Χ.Α., ενισχύει την εκτίμηση περί επικοινωνιακής αξιοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι συμβάλλει στην επιφανειακή έστω βελτίωση του κλίματος -ακόμη και χρηματιστηριακά- αποτιμάται ανάλογα από την αγορά και τους παίκτες.

Στο Χ.Α. επιδιώκεται η διατήρηση της αγοράς στα επίπεδα των 800-820 μονάδων, προσπάθεια που μέχρι τώρα τελεσφορεί λόγω και της ρηχότητας του χρηματιστηρίου και των προσεκτικών κινήσεων των λεγόμενων «ισχυρών χεριών» σε δεικτοβαρείς τίτλους-κλειδιά.

Στις 818-820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό ημέρας τις 814,94. Οριακά στις 280 μονάδες ο FTSE Large Cap, με χαμηλό ημέρας τις 276,97 μονάδες (θυμίζουμε πως εχθές ο δείκτης διόρθωσε έως τις 269 μονάδες), με μέτριο τζίρο 19,8-20 εκατ. ευρώ (με 23,8 εκατ. τεμάχια).

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, η ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων δεν δείχνει να απειλείται από τη στιγμή που οι πωλητές έχουν μετριάσει τις ρευστοποιήσεις και οι αγοραστές με στοχευμένες πράξεις σε δεικτοβαρείς τίτλους διαμορφώνουν τους δύο βασικούς δείκτες. Σημειωτέον πως οι τιμές των δεικτών στην υποκείμενη αγορά κινούνται κοντά σε αυτές των παραγώγων.

Σχετική ισορροπία (ή προσπάθεια εξισορρόπησης, καλύτερα) με τζίρους στις μετοχές της Alpha Bank (έχει κάνει πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13.10), της Πειραιώς, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Έντονη κινητικότητα (και συναλλακτικά) τις τελευταίες ημέρες στην Πειραιώς, με πολλά κομμάτια από την αρχή κιόλας της χθεσινής συνεδρίασης, και ενδείξεις μόχλευσης με τη Geniki Bank να αποτελεί θέμα συζήτησης σε γραφεία του κλάδου.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου αναφέρεται πως θα γίνει τράπεζα αναδιαρθρώσεων. Συγκεκριμένα: «...Με ταχείς ρυθμούς πραγματοποιείται η μετατροπή της Γενικής Τράπεζας σε επενδυτική και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να δοθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ενώ ήδη φαίνεται ότι το εγχείρημα έχει πάρει το πράσινο φως από την τρόικα. Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Γενικής ποσοστό που θα κυμαίνεται από 20% έως 30%. Βασική προτεραιότητα του ομίλου, όσον αφορά το υπόλοιπο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής, είναι η είσοδος 2-3 ξένων επενδυτικών εταιριών (hedge funds, private equities) με ισχυρή τεχνογνωσία στην ενεργή και αποδοτική διαχείριση των επισφαλών δανείων».

Η μετοχή της Πειραιώς κινείται στο 0,957 ευρώ και το ΠΕΙΡ ΤΠ υποχωρεί στο 0,408 ευρώ. Στην Alpha Bank το 0,44 ευρώ της ΑΜΚ παραμένει ισχυρό σημείο αναφοράς, με τη μετοχή στο εύρος διακύμανσης από 0,434 έως 0,453 ευρώ.

Αντιθέτως, εξακολουθεί να προβληματίζει η συμπεριφορά της Εθνικής. Και μάλιστα όταν η μετοχή έρχεται από διόρθωση μεγαλύτερη του κλάδου. Σε σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου επτά επαγγελματίες του χώρου επιχειρούν να αποτιμήσουν και να εξηγήσουν τη διόρθωση και να εκτιμήσουν τη συνέχεια.

Από τεχνική πλευρά ενθαρρυντική είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος στις μετοχές των ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ τα τελευταία 30΄-45΄ συναλλαγές γίνονται και στον τίτλο του ΟΠΑΠ έως τα 6,13 ευρώ. Αφορμής δοθείσης, αυξάνεται το ενδιαφέρον στις μετοχές των Μυτιληναίου, MIG, Motor Oil, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Σωληνουργείων Κορίνθου, Jumbo, Intralot κ.ά.

Και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα τελευταία 15΄-30΄παρατηρείται σχετική κινητικότητα, με μετοχές-κλειδιά όπως θεωρούνται η Attica Bank, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΧΑΛΚΟΡ, η Intracom να ανεβάζουν ταχύτητα.

Στις 13.25 ο Γ.Δ. κυμαινόταν στις 822 μονάδες, αδυνατώντας να υπερβεί στις 12.20 τις 825 μονάδες. Ο δε 25άρης ενισχυόταν στις 280, βρίσκοντας ωστόσο εμπόδιο στις 282 νωρίτερα. Από τεχνική πλευρά, στα συν της συνεδρίασης το γεγονός ότι οι ενδοσυνεδριακές στηρίξεις που είχαν τεθεί (στο προηγούμενο σχόλιό μας) επιβεβαιώθηκαν περίπου στην ώρα τους.

(*) Βλέπε το σχετικό θέμα του Παύλου Υψηλάντη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v