Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα blue chips «κράτησαν» το Γενικό Δείκτη

Ο ΓΔ στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε με οριακά κέρδη. Διόρθωσαν οι τράπεζες. Μόνιμα στο "κόκκινο" ΕΤΕ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Coca Cola. Κέρδη για ΔΕΗ, OTE, ΕΛΠΕ, Aegean, MIG. O χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων.

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο (η στήλη είχε αναφερθεί από χθες σε πιθανή "διανομή χαρτιών" στις Τραπεζικές μετοχές), ενώ την θετική έκπληξη και την επιστροφή του Δείκτη σε θετικό πρόσημο την ανάλαβαν οι μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές.

Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (71) - πτωτικών (65) μετοχών, παρά το "βαθύ κόκκινο" που επικρατούσε στο ταμπλώ κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων, μα χαμηλό ημέρας τις 1083,84 (-2,4%) και υψηλό τις 1112,7 μονάδες (+0,2%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1104,9 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1111,71 με οριακά κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, έφθασε τα 117,7 εκατ. από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ). Το 68,5% του τζίρου σε συναλλαγές μόλις επτά τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ).

Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Intralot, Jumbo, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου.

Παρά την διορθωτική εικόνα της Αγοράς, αρκετοί τίτλοι του 25αρη έδωσαν νέα υψηλά, ή σήμα ανοδικής διαφυγής, οι οποίοι θα αναλυθούν στην συνέχεια του σχολίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά πλησιάζει τα προηγούμενα υψηλά τρέχοντος έτους στις 1150 μονάδες, από εισροές ξένων κεφαλαίων λόγω MSCI, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Για αυτό και η άνοδος εντοπίζεται σε συγκεκριμένους τίτλους του FTSE25.

Ωστόσο, αν και σε προηγούμενο σχόλιο είχε αναφερθεί ότι είναι εφικτός ο στόχος των 1200 μονάδων μέχρι τέλους του έτους, αυτό ισχύει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Βασικοί καταλύτες διατήρησης του θετικού κλίματος είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η ύπαρξη κάποιας ορατότητας όσον αφορά την επιστροφή της Χώρας στις Αγορές, με διαχειρίσιμο επιτόκιο.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν συνιστώνται τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που λόγω "εισαγόμενων" αγορών έχουν δημιουργηθεί "απαιτητικές" αποτιμήσεις.

Αντιθέτως και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Merit ΑΧΕΠΕΥ, υπάρχουν τίτλοι που διαπραγματεύονται με ελκυστικά θεμελιώδη και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Συμπερασματικά, αγοράζουμε κατά περίπτωση και με τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία, Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τις ανησυχίες για το όριο χρέους των ΗΠΑ να "διασκεδάζονται", εν μέρει, από την νέα πρόεδρο της Fed. Πιέζονται σημαντικά πετρέλαιο και χρυσός.
 
Πιο συγκεκριμένα, η J. Yellen θα αναλάβει επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η νέα πρόεδρος της FED θεωρείται υποστηρικτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και η επιλογή της δημιουργεί προσδοκίες ότι θα συνεχιστεί το "τύπωμα χρήματος", γεγονός που λειτουργεί θετικά για τις Χρηματιστηριακές Αγορές. H κυρία J. Yellen θα αναλάβει τα καθήκοντά της μετά τις 31 Ιανουαρίου που λήγει η θητεία του Ben Bernanke.
 
"Άγνωστη γη" είναι οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από το αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ, επισημαίνει σε έκθεση της η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά -πολιτική- συμφωνία. Σημειώνεται, ότι από το ποσό των 16,7 τρισ. δολαρίων που αφορά το όριο δανεισμού, τα 11,9 είναι κυρίως ομόλογα σε κυκλοφορία, ενώ τα 4,8 τρισ. δολάρια είναι ενδοκυβερνητικό χρέος που διακρατούν αποταμιευτικά funds.
 
Οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων αν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν χειριστεί σωστά την σταδιακή έξοδο από τα έκτακτα μέτρα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που υπολογίζει ότι οι απώλειες μπορεί να ανέλθουν στα $2,3 τρισ. αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.
 
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν οι επενδυτές τρομοκρατηθούν από την διαδικασία απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια στα Κρατικά ομόλογα θα αυξηθούν κατά μια ποσοστιαία μονάδα, "σβήνοντας" 5,6% ή $2,3 τρισ. από την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων.
 
Την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ "θα βρουν μία λύση, στην τρέχουσα κατάσταση, προτού φτάσει η κρίσιμη στιγμή" εξέφρασε ο Γέοργκ Άσμουσεν που μετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ειδικότερα ως προς τον Τραπεζικό κλάδο, ο κ. Άσμουσεν αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του "κουρέματος" των Τραπεζικών καταθέσεων.
 
Παραδέχθηκε ότι οι καταθέσεις θα μπορούσαν να πέσουν θύματα "κουρέματος" αλλά "πολύ σπάνια και υπό απίθανες συνθήκες, επειδή θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί πρώτα όλα τα άλλα μέσα". Σημείωσε ότι με τους νέους κανόνες στην Ευρωζώνη, οι Τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι προστατευμένες.
 
Εν τω μεταξύ, οι Τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα βρεθούν στα επόμενα δύο χρόνια αντιμέτωπες με δυνητικές ζημίες 250 δισ. ευρώ από τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν διαθέσει, εκτιμά το ΔΝΤ. Περίπου το ένα πέμπτο από τα συνολικά εταιρικά δάνεια των τριών οικονομιών κινδυνεύει να μην αποπληρωθεί, αναφέρει στην Παγκόσμια Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ο διεθνής Οργανισμός. Τονίζει ότι το Ισπανικό Τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο από τα τρία προαναφερόμενα που έχει αρκετά αποθέματα ώστε να καλύψει τις ζημίες.

Επιστροφή στην ελληνική οικονομία

 
Οι Ελληνικές Τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια να αντέξουν δυο ακόμη χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο στα "stress tests" που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ο επικεφαλής της, Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι το δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πρόβλεψη της ΤτΕ για τα "stress tests", στα οποία θα υποβληθούν οι Εθνική, Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
 
Συγκρατημένα αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται η Capital Economics, υποστηρίζοντας πως παρά τη βελτίωση των προοπτικών για την οικονομία, η Χώρα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει ακόμη, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Όπως τονίζει, οι ενδείξεις για σταδιακή αποκλιμάκωση της Ελληνικής κρίσης ολοένα και αυξάνονται, ωστόσο είναι κοινός τόπος πως η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη στην εξωτερική βοήθεια για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.
 
Η Capital Economics δηλώνει ανήσυχη για την πορεία της ύφεσης, η οποία παρά τη σταδιακή μείωση, είναι ακόμη παρούσα, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τα μειωμένα εισοδήματα των πολιτών, όσο και από τα χαμηλά επίπεδα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Χώρα. "Οι δαπάνες των Ελληνικών Νοικοκυριών θα συνεχίσουν να μειώνονται ραγδαία", υποστηρίζει ο οίκος. Οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφικτές. Η ανάκαμψη μέσω επενδύσεων μοιάζει απίθανη... για την ώρα". "Το Ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Η Ευρωζώνη όμως έχει δεσμευθεί πως θα στηρίξει την Ελλάδα προς την κατεύθυνση σταθεροποίησης - και κατ' επέκταση μείωσης - του χρέους της". "Μια νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους κρίνεται επιβεβλημένη εντός του 2014", καταλήγει.
 
Όταν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωθεί, στα μέσα του 2014, η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί συνέχεια της βοήθειας από τους "φίλους της", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ-ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι η περίπτωση ομολόγου 50ετούς διάρκειας δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η ωρίμαση για την Ελλάδα μέσω του ΕΜΣ είναι ήδη στα 30 χρόνια.
 
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του επομένου έτους και αδυναμίας εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους, (χρηματοδοτικό κενό) κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, "η τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την τρόικα με όρους που περιλαμβάνονται στο 'Μνημόνιο' λήγει το 2014. Τότε θα καταβληθεί η τελευταία δόση. Από το β΄ εξάμηνο 2014 οι πόροι που διαθέτει η Χώρα δεν θα επαρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει".
 
Νέα κεφάλαια ύψους 568 εκατ. δολαρίων θα εισρεύσουν στην Ελληνική Αγορά λόγω της υποβάθμισης της Χώρας από τον MSCI σε αναδυόμενη Αγορά και της ένταξης στον δείκτη MSCI Emerging Markets, εκτιμά η HSBC. Σύμφωνα με τον οίκο, θα προκύψουν εκροές κεφαλαίων λόγω της απομάκρυνσης από τον δείκτη ανεπτυγμένων Αγορών του MSCI, της τάξεως των 259 εκατ. δολαρίων. Αντίστοιχα, οι εισροές κεφαλαίων υπολογίζονται στα 827 εκατ. δολάρια.  H ΗSBC βλέπει την είσοδο εννέα ελληνικών μετοχών στον MSCI Emerging Markets, ενώ δίνει και μία εκτίμηση για τις αναμενόμενες συναλλαγές λόγω του MSCI. 
 
Ειδικότερα, στη σύνθεση του δείκτη αναμένεται να συμπεριληφθούν η Εθνική Τράπεζα (με εκτιμώμενες συναλλαγές στα 89 εκατ. δολάρια), η Τράπεζα Πειραιώς (συναλλαγές 77 εκατ. δολ.), η Alpha Bank (73 εκατ. δολ.), ο ΟΠΑΠ (35 εκατ. δολάρια), η Jumbo (74 εκατ. δολ.), ο ΟΤΕ (35 εκατ. δολ.), τα ΕΛΠΕ (53 εκατ. δολ.), η Folli Follie (48 εκατ. δολ.) και η ΔΕΗ (84 εκατ. δολ.). 
 
Σημειώνεται ότι ο MSCI θα ανακοινώσει τις αλλαγές επί των δεικτών στις 7 Νοεμβρίου και αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο των Αγορών στις 26 Νοεμβρίου.
 
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την ειδησεογραφία, επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την υποχρέωση, ή όχι, της Βελγικής Viohalco SA να προβεί σε υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις για τις έξι εταιρείες του ομίλου που είναι ήδη εισηγμένες στο Χ.Α. αναμένονται αύριο Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), που συνεδριάζει έχοντας αυτό ως κύριο θέμα.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τις συγκεντρώσεις, την προτεινόμενη εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines. Ο τίτλος συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, άφησε πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, κινούμενος σε νέα υψηλά 62 μηνών, όμως υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας, ενώ ανέβασε σημαντικά συναλλαγές, ένδειξη ότι αρκετοί που "αγόρασαν την προσδοκία, πούλησαν την είδηση".
 
Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο συμμετρικής και έγκαιρης πληροφόρησης της επενδυτικής κοινότητας ανακοίνωσε ότι:
α) μετά από απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εγκρίθηκε για πληρωμή στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ποσό ύψους 58.350.823,44 ευρώ, για την κάλυψη του χρεωστικού ελλείμματος του λογαριασμού εφάπαξ του προσωπικού της εταιρείας έως και την 30/06/2013, β) με εντολή του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, εισπράχθηκε από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ποσό ύψους 15.927.354,04 ευρώ, από ληξιπρόθεσμες οφειλές υδροληψίας της Διεύθυνσης Κατασκευής Έργων Συντήρησης Οδοποιίας μέχρι την 05/8/2013 και γ) μετά από απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. εισέπραξε το ποσό των 149.447.102,49 ευρώ, για την εξόφληση οφειλών των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31/7/2013. Το ταμπλώ έδειξε ότι η παραπάνω εξέλιξη είχε προεξοφληθεί από την Αγορά.
 
Παρά την διάθεση του Γενικού Δείκτη να μην διορθώσει σημαντικά και το επιχειρούμενο "rotation", στους Δεικτοβαρείς τίτλους, να διακρατεί τα πρόσφατα κεκτημένα, επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αν και επισημαίνουν ότι οι αυξημένες συναλλαγές των τελευταίων ημερών δίνουν τα "απαιτούμενα εχέγγυα" διατήρησης του Δείκτη υψηλότερα των 1000 μονάδων.
 
Από την άλλη απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, καθώς τα funds που στην παρούσα φάση "απογειώνουν" τις αποτιμήσεις των γνωστών ελάχιστων τίτλων δεν θα διστάσουν να αποεπενδύσουν επιθετικά αν διαγνώσουν ότι το "στοίχημά τους" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν εκπληρώνεται.
 
Από την άλλη η ανατροφοδοτούμενη άνοδος είναι γεγονός ότι απεγκλωβίζει κεφάλαια που πιθανόν θα περιμένουν την επόμενη διόρθωση για να επανατοποθετηθούν, αν το κλίμα δεν αλλάξει και δεν υπάρξει διάχυση του ενδιαφέροντος και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
 
Tip: Αν ο όγκος στον FTSE25 ανέβει πάνω από τα 10000 συμβόλαια, στην Αγορά Παραγώγων, βραχυπρόθεσμα χρειάζεται προσοχή για πιθανή διόρθωση.
 
Όπως προαναφέρθηκε, αρκετοί από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους έδωσαν νέο ισχυρότερο σήμα τοποθετήσεων, ή και νέα πολυετή υψηλά.
 
Άρεσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Jumbo και η Αγορά έστειλε τον τίτλο σε νέα υψηλά 69 μηνών (!). Η ανοδική διάσπαση της αντίστασης στα 9,59 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς την ζώνη 10,60 - 10,70 ευρώ.
Νέο υψηλό 27 μηνών για την ΔΕΗ που άφησε πίσω της και την τεχνική αντίσταση στα 9,40 ευρώ. Επόμενη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 10,50 - 10,60 ευρώ.
 
Νέα υψηλά 31 μηνών για τον ΟΤΕ. Η ανοδική διάσπαση των 8,40 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 9,20 ευρώ.
 
Παραμένει υψηλότερα των 5,20 ευρώ ο Μυτιληναίος και αυτό δημιουργεί τις απαιτούμενες τεχνικές προϋποθέσεις να διατηρήσει την "βόρεια" κίνησή του προς τα 5,60 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Fourlis, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε το warrant της Alpha Bank.
 
Δεν έκαναν το 7Χ7 οι αγοραστές στην Eurobank, που όχι μόνο απομακρύνθηκε από το υψηλό ημέρας των 0,6280 ευρώ, αλλά γύρισε και έκλεισε και με αρνητικό πρόσημο, ενώ πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της MIG.
 
"Ανοιχτή" εντολή αγοράς 10390 τεμ. (στις 10.59) ήταν αρκετή να διαμορφώσει τα τελικά κέρδη στην Newsphone, με το "bid" των αγοραστών χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ παραμένει ο μόνιμος πωλητής στην Flexopack, έστω και αν στις τελευταίες συνεδριάσεις κινείται λιγότερο επιθετικά.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου, όμως παρά την σημαντική μεταβλητότητα οι συναλλαγές παρουσίασαν καθίζηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.311 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μηδένισε το υφιστάμενο discount και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.576, 3.455 Οκτωβρίου, 890 Νοεμβρίου και 231 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 369,5) κινήθηκαν μεταξύ 362 και 370,75 μονάδων.
 
Συνεχίστηκε, μειωμένος, ο δανεισμός τίτλων (185.300 Alpha Bank, 100.000 Εθνική, 5.000 Ελ. Πετρέλαια), αλλά και οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.041), ΔΕΗ (1.858), Alpha Bank (9.973), Εθνική (7.933), Πειραιώς (5.003), ΟΠΑΠ (485), Μυτιληναίο (392), MIG (1.900), ΓΕΚ (287), Intralot (246), Ελ. Πετρέλαια (296), Βιοχάλκο (166), Ελλάκτωρα (210),Eurobank (171), Motor Oil (601), Σιδενόρ (137), Jumbo (191), Frigoglass(120).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 43% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 663 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (277 δικαιώματα αγοράς και 386 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.801.935 τεμ.), Εθνική (1.126.019 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 203 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ και άλλα 201 δικαιώματα αγοράς για τον ίδιο τίτλο, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 4,00 ευρώ.
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v