Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόλλησε» το Χρηματιστήριο

Σε επίπεδα πέριξ των 1260-1265 μονάδων επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τα αρχικά κέρδη του. Προβληματίζουν η προσγείωση του τζίρου και η απουσία των ξένων επενδυτών. Σταθεροποιητικές κινήσεις στις τράπεζες, συνεχίζονται τα «στοιχήματα» στον ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς ξένους και με ισχνή αντίδραση διατήρησης δυνάμεων.

Με κυριότερο χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα συνεδρίασης τον πολύ χαμηλό τζίρο, την απουσία ξένων παικτών και τη στάση αναμονής πολλών Ελλήνων διαχειριστών, η αγορά απλώς ισορροπεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.300 μονάδων. Έχοντας χάσει την όποια αρχική ανοδική ορμή, κι ενώ οι πρώιμοι αγοραστές έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα και περισσότερες μετοχές μετρούν σταδιακά -μετά τις 13.50- απώλειες.

Οι συναλλαγές των μόλις 45 εκατ. ευρώ (από τα οποία σχεδόν τα 12 σε μία μόνο μετοχή, της Εθνικής) είναι ενδεικτικές της άπνοιας που επικρατεί σήμερα στην αγορά, όπου το υποτονικό κλίμα και η απουσία των ξένων προβληματίζουν παράγοντες της αγοράς. Στην περιοχή των 1.265 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 408 ο FT25, με τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη στην περιοχή των 180 μονάδων.

Είναι άξιον αναφοράς πως τις πρώτες συνεδριάσεις μετά (και) το διήμερο Roadshow στη Νέα Υόρκη δεν... κουνιέται φύλλο.

Όπως σημείωσε χρηματιστηριακός παράγων, χωρίς το 1/4 των συνολικών συναλλαγών -στη μετοχή της ΕΤΕ- η εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει στην απογοητευτική περίοδο όπου το Χ.Α. σερνόταν στα χαμηλά. Δύο φορές από την αρχή της χρονιάς η αποχή των ξένων και η περιορισμένη συμμετοχή των Ελλήνων παικτών κράτησαν σε μέτρια επίπεδα την αγορά, τους βασικούς δείκτες και μετοχές στην περιοχή των 1.100-.1200 μονάδων (μετρώντας με τον Γ.Δ.).

Το περίεργο είναι πως η ροή συναλλαγών (πωλήσεις - αγορές) δεν άλλαξε ούτε όταν μετά τις 13.40 εντάθηκαν οι πιέσεις στον Γ.Δ. πιέζοντας προς τις 1.265 και τον 25άρη προς τις 410 μονάδες. Προφανώς η αρχική προσπάθεια να ανασυρθεί η αγορά, να δημιουργηθεί τζίρος, κλίμα και ανοδική διάθεση δεν απέδωσε τους δέοντες καρπούς με συνέπεια από τα υψηλά ημέρας να ξεκινήσουν σταδιακά περιορισμένης έκτασης πωλήσεις.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών εκτιμάται πως πρόκειται -ακόμη- για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων που αποκτήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 1.065 μονάδων (στις 19/5).

Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως τα τελευταία 10-15΄ οι πωλητές έχουν γίνει λίγο πιο πιεστικοί στις μετοχές της ΔΕΗ και της Eurobank, ενώ σταδιακά μειώνεται η αρχικά μεγαλύτερη απόδοση τίτλων όπως Πειραιώς, Εθνικής, ΟΤΕ.

Για παράδειγμα στη μετοχή της ΔΕΗ αρχικά έγιναν τοποθετήσεις μέχρι τα 11,62 ευρώ για να ακολουθήσουν μετά τις 12-12.15 οι πρώτες ρευστοποιήσεις. Εντάθηκαν λίγο μετά τις 13.20 για να περάσει σε αρνητικό έδαφος με την τιμή να διορθώνει προς τα 11,46 ευρώ. Με πωλητές τα τελευταία 10-15 και στη μετοχή της Eurobank αφού από την αρχικά υψηλή τιμή του 0,419 γύρισε έως 0,98% χαμηλότερα στο 0,405 ευρώ (χαμηλό ημέρας στις 13.50).

Το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει περιοριστεί στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς συνεχίζει με 3,28% έως τα 12,91 ευρώ με συναλλαγές αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί συγκριτικά με την αρχή της συνεδρίασης όπου υποχωρούσε μόνο μία μετοχή (της Folli Follie) πως περίπου στις 14.00 είχαν προστεθεί άλλες 8, ενώ 5 έμεναν αμετάβλητες.
Συγκεκριμένα, στις μετοχές των ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank, Eurobank Properties, FFG, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil MIG υπερίσχυαν ελαφρώς οι πωλητές, καθώς συνεχίζονταν οι ρευστοποιήσεις, η δε παρουσία των εν δυνάμει αγοραστών παρέμενε υποτονική.

Μάλιστα περίπου εκείνη την ώρα με 2-3 σημαντικές εντολές η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε στα 2,74 ευρώ μηδενίζοντας τα όποια κέρδη είχαν σημειωθεί από την αρχική αντίδραση μέχρι τα 2,80 ευρώ.

Σε οριακό σημείο και ο Γενικός Δείκτης με οριακά θετική απόδοση, πλέον στις 1.263 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v