Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει τέμπο το Χρηματιστήριο

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο συγχρονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις μεγάλες ξένες αγορές. Η στάση ξένων και εγχώριων «παικτών» και τα μηνύματα από τη μείωση του τζίρου. Ποιες μετοχές δίνουν σήματα. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εβδομάδα με απώλειες για βασικούς δείκτες και με ορισμένους... αστερίσκους για τη συνέχεια αυτή που έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη και πάλι χαμηλότερα των 1.300 μονάδων, τον FT25 στην περιοχή των 410-415 μονάδων.

Με βαρίδι- εκ νέου- τον τραπεζικό κλάδο καθώς με τις τελευταίες εβδομαδιαίες απώλειες ύψους 7% «εξανεμίζονται» τα ετήσια κέρδη, με τον κλαδικό δείκτη να επανέρχεται/διολισθαίνει προς την ζώνη των 170 μονάδων.

Σε σχετικό σχόλιό του το Euro2day.gr σημειωνόταν, ότι σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες από τη μέρα που το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεση του (προειδοποιώντας για επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες 6 δισ. ευρώ) ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε κάτω από σταθερή πίεση και ρευστοποιήσεις. Είναι ενδεικτικό, πως ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε από τα «τελευταία υψηλά» των 197,72 μονάδων (στη συνεδρίαση της Τρίτης 10/6).

Το ΧΑ κινήθηκε παράλληλα με τις μεγάλες αγορές που διόρθωσαν από υψηλά εξαετίας με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιρακ που οδήγησε το πετρέλαιο πάνω από τα 107 δολάρια του βαρέλι.

Πάντως με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι περισσότερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (πρώτες και δεύτερες) για τους βασικούς δείκτες με τους πωλητές να περιορίζουν τις ρευστοποιήσεις τους προς το τέλος της ημέρας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς για την βραχυπρόθεσμη συνέχεια διίστανται καθώς μερίδα εκτιμά, πως η διόρθωση από τα «υψηλά» της Τρίτης ολοκληρώνεται στα επίπεδα των 1.270-1.260 μονάδων σε αντίθεση με άλλους που δεν αποκλείουν την συνέχιση της ταλαιπωρίας μέχρι την ευρύτερη περιοχή των 1.220-1.200 μονάδων.

Ομως οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι:

-μετά από καιρό το Χρηματιστήριο Αθηνών συγχρονίζεται και πάλι περισσότερα με τα ξένα χρηματιστήρια/άρα επηρεάζεται περισσότερο από τις διεθνείς εξελίξεις (και λιγότερο από τις εσωτερικές)

-η βραχυπρόθεσμη τάση περνά μέσα από την στάση κυρίως των «ξένων χεριών» που ακόμη μετρούν σημαντικές υπεραξίες,

- οι εγχώριοι παίκτες παραμένουν θεατές ή με περιορισμένες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης,

- όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πειστικότερα «κλείσουν» θέσεις που κινούνται μέσω λογαριασμών «μόχλευσης» τόσο πιο εύκολα θα ισορροπήσουν δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν υπεραποδώσει και τέλος από το αν στις χαμηλότερες τιμές θα επανατοποθετηθούν ξένα κεφάλαια.

Θυμίζουμε, πως στις 2-3 τελευταίες διορθωτικές συνεδριάσεις ο μέσος όρος συναλλαγών μειώθηκε δραστικά (...μόλις 152 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής) σε σχέση με τον τζίρο που είχε «χτισθεί» στην διάρκεια της ανόδου (πάνω από τα 280 εκατ. ευρώ ο μ.ο).

Καθοριστική θεωρείται η στάση που θα επιδείξουν τα ξένα κεφάλαια λόγω της πρωτοφανούς έκθεσης τους στην «ρηχή» ελληνική αγορά και του υψηλού βαθμού στάθμισης των θέσεων τους στην διαμόρφωση της διακύμανσης μετοχών και δεικτών.

Ωστόσο ενθαρρυντικό θεωρείται το ότι περισσότερο μακροπρόθεσμα κεφάλαια παραμένουν εντός παιδιάς και εντός στόχων με την προσοχή των αναλυτών να στρέφεται στην στάση περισσότερο των λεγόμενων «επιθετικών» χαρτοφυλακίων.

Αυτό γιατί φαίνεται, πως «έχτισαν» θέσεις σε μετοχές όπως λ.χ. ο ΟΠΑΠ με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποκόμιση υπεραξιών. Στον ΟΠΑΠ οι πρώτες ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν μετά την καταγραφή της «νέας υψηλής» τιμής των 13,65 ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σε αντιδιαστολή με τον ΟΠΑΠ, πιο μεσοπρόθεσμος δείχνει ο προσανατολισμός παικτών που τοποθετήθηκαν σε μετοχές του ΟΤΕ, του FF Group, της Coca Cola ή των Motor Oil, Intralot, Τέρνα Ενεργειακής.

Στην περίπτωση που οι ξένες αγορές ισορροπήσουν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών πιθανότατα θα ακολουθήσει και το ΧΑ. Επιβεβαιώνοντας έτσι την στήριξη των 1.270-1.260 μονάδων (το αργότερο μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης).

Στο ενδεχόμενο όμως που η ρευστότητα διεθνώς συντηρηθεί και συνεχισθεί η άνοδος σε πετρέλαιο (και πολύτιμα μέταλλα) με συνακόλουθη την περαιτέρω διόρθωση των μετοχών στα ξένα χρηματιστήρια το ΧΑ δύσκολα θα αποφύγει τη δοκιμασία επιβεβαίωσης (ή μη) των χαμηλότερων ζωνών προς τις 1.220 μονάδες.

Τα σήματα της τεχνικής ανάλυσης για έξι μετοχές - «κλειδιά»

Η μετοχή της Εθνικής πλέον δοκιμάζει και την στήριξη του προηγούμενου υψηλού, στα 2,66 ευρώ, επίπεδο πολύ σημαντικό για τη συνέχεια, που «δίνει» πιθανότητες αντίδρασης. Τυχόν διάσπαση όμως μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, ενώ πλέον τα 2,84 ευρώ είναι η κύρια αντίσταση για τη μετοχή. 

Η μετοχή της Πειραιώς έκανε το πιο βαθύ γύρισμα σε σχέση με τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, έχοντας έρθει και πάλι στα γνώριμα επίπεδα των 1,7 ευρώ της πρόσφατης ΑΜΚ που είναι και στήριξη της. Τα 1,77-1,78 ευρώ είναι μια κοντινή αντίσταση. Πιθανή κατοχύρωσή της μπορεί να δώσει και πάλι το έναυσμα για μία ανοδική κίνηση προς τα 1,9 ευρώ. 

Η μετοχή του ΟΠΑΠ διόρθωσε από τα 13,64 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, έχει σημαντικότατη στήριξη στην περιοχή των 12,80-12,90 ευρώ, σαν προηγούμενο υψηλό, με πολλές πιθανότητες να δώσει και πάλι αντίδραση.

Αξιόμαχη και στην διόρθωση η ΓΕΚ Τέρνα με τα 3,80 ευρώ να συντηρούνται προς το παρόν σαν στήριξη. Διάσπαση των επιπέδων αυτών μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση προς τα 3,65 ευρώ. Τα 3,93-3,97 ευρώ είναι μια κοντινή αντίσταση, πιθανή κατοχύρωση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. 

Στη μετοχή της Μυτιληναίος, η διάσπαση των 6,75 ευρώ την Παρασκευή, έβγαλε πωλητές, με τον τίτλο να υποχωρεί άμεσα προς τη ζώνη των 6,55 ευρώ, που είναι στήριξη για τη μετοχή. Τα 6,75-6,80 ευρώ είναι η κοντινή αντίσταση για τον τίτλο, ενώ πιθανή διάσπαση των 6,85 ευρώ μπορεί να δώσει και πάλι σήμα αγορών για τη μετοχή.  

Ανθεκτική στη διόρθωση η μετοχή των ΕΛΠΕ, καθώς δεν απειλήθηκε το επίπεδο των 5,92 ευρώ, τονίζει ο αναλυτής. Ο στόχος στο διάγραμμα είναι τα 6,37-6,50 ευρώ ενώ πιθανή καθοδική διάσπαση των 5,92 ευρώ χαλάει το βραχυπρόθεσμο momentum για τον τίτλο. 

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.270,69 μονάδες με πτώση 2,64%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 2,76% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 2,77%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τρόφιμα- Ποτά (+3,16%), Ταξίδια- Αναψυχή (+2,85%) και Εμπόριο (+2,15%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι: Τράπεζες (-6,95%), Πρώτες Ύλες (-4,51%) και Τεχνολογία (4,50%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μπουτάρης (58,54%), Βαρβαρέσος (41,67%), Axon Συμμετοχών (40,91%), Ακρίτας (31,18%), ΕΤΕΜ (30,09%), Sato (26,36%), CPI (20,41%), Γενική Τράπεζα (17,58%), ΒΙΣ (16,07%) και ΑΝΕΚ (ΠΟ 96) (13,74%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αθηνα (-36%), Medicon (-34,29%), Σίδμα (-30,90%), Μπήτρος (-28,89%), Μπουτάρης (-20%), Εριουργία Τρία Άλφα (-19,82%), ΑΝΕΚ (ΠΟ 90) (-19,58%), Τράπεζα Πειραιώς (-11,92%), ΕΛΙΧΘ (-11,25%) και Revoil (-10,87%).

 

* Δείτε τα αναλυτικά γραφήματα για τις μετοχές στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v