Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη στις 1.270-1.275 και τον FT 25 στις 412 μονάδες. Χωρίς ουσιαστικό κίνητρο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιορίζονται σε επιλεγμένες κινήσεις. Κέρδη για Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank με τις τράπεζες να μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σε συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων και επιβεβαίωσης των βασικών στηρίξεων παραπέμπει η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς.

Επιλεκτικές κινήσεις και στοχευμένες κάτι που φαίνεται από τον μέτριο τζίρο (43,9 εκατ. ευρώ στις 13.50) και τα 13,9 εκατ. ευρώ που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής. Ελάχιστες οι κινήσεις ξένων παικτών και αυτές σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους ειδικότερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενώ κυρίως σε «ελληνικά χέρια» αποδίδεται η συναλλακτικότητα σε μετοχές των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Σταθερά τα εύρη διακύμανσης και για τους τέσσερις βασικούς δείκτες, δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από την προηγούμενη αναφορά μας με μόνη χρήσιμη τη μέχρι τώρα επιβεβαίωση των κάτω ορίων για τον Γενικό Δείκτη (1.268,61 μονάδες) και για τον 25άρη στις 410,02 μονάδες. Τα μέχρι τώρα χαμηλά ημέρας παραμένουν όπως σημειώθηκαν λίγο πριν τις 10.55-11.00 και για τον ΓΔ, FT25 και για τον Τραπεζικό, FT Mid.

Κάτι που διαφοροποιεί τον Τραπεζικό Δείκτη από τους ΓΔ και FT25 ενδεχομένως να μπορεί να κάνει την διαφορά στη συνέχεια. Από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν λίγο (στις 13.30) ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται σταθερά σε θετικό έδαφος περνώντας μάλιστα τις 180 μονάδες λίγο μετά τις 12.00.

Αντίδραση, που οφείλεται στην ανοδική κίνηση της μετοχής της Alpha Bank μέχρι τα 0,733 ευρώ, της Εθνικής μέχρι τα 2,75, της Eurobank μέχρι τα 0,419 και μέχρι τα 1,75 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Για τις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς σχετικά κατατοπιστικά διαγράμματα είχαν αναρτηθεί στο σχόλιο της 14-15/6. Χρηματιστηριακοί παράγοντες βλέπουν ως πιθανότερο κλάδο να κάνει την διαφορά σε αυτή την φάση της αγοράς, τον τραπεζικό. Υποστηρίζουν δε, πως για τις μετοχές του 25άρη επιβεβαιώνεται σε αυτές τις συνεδριάσεις η βραχυπρόθεσμη στήριξη και με την προϋπόθεση πως δεν θα επιβαρυνθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόχλευση στον κλάδο και διαφυγή προς τις 1.300 και πάνω μονάδες.

Στοιχείο, που διαφοροποιεί την τρέχουσα εικόνα της συνεδρίασης σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας είναι η υποχώρηση του ποσοστού συναλλαγών στις 4 συστημικές μετοχές στο 55% από το 70-71% που είχε φθάσει νωρίτερα. Αυτό γιατί στη συνέχεια ανέβηκαν οι συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκαν ορισμένα πακέτα (στα 11,84 ευρώ για τον ΟΤΕ, στα 12,71 για τον ΟΠΑΠ και στα 11,69 ευρώ για την ΔΕΗ) ενώ τα τελευταία 10-15΄ενισχύονται οι συναλλαγές σε μετοχές του 25άρη και σε 2-3 της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης (κυρίως στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου). Πακέτο στα 6,09 ευρώ για 43.500 μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ ένα πακέτο των 30.000 μτχ του Τιτάνα έχει αλλάξει χέρια στα 24,60 ευρώ.

Χωρίς ουσιαστικό κίνητρο η αγορά, παρά μόνο, να διαφυλαχθεί η βραχυπρόθεσμη τάση (να παραμείνει ενεργή η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε προ μηνός από τα χαμηλά της 19 Μαίου) να κατοχυρωθούν περιορισμένης έκτασης θέσεις, να κάνουν ταμείο ορισμένοι παίκτες και εάν δοθούν οι κατάλληλες αφορμές, να ακολουθήσουν νέες τοποθετήσεις.

Στο ΧΑ περιμένουν 1-2-3 ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, του νέου οικονομικού επιτελείου προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης του επιχειρείν και της πραγματικής οικονομίας. Σε σχετικό θέμα του ο Στέφανος Κοτζαμάνης σημειώνει πως αν και πληθαίνουν συνεχώς οι εκτιμήσεις που θέλουν το φετινό ΑΕΠ να ανακάμπτει κατά 0,5%-1% και παρά τις ακόμη θετικότερες προοπτικές που υπάρχουν για το 2015, κυβέρνηση και επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει πλήρως πως με τόσο χαμηλούς ανάπτυξης... δεν πάνε -και γενικότερα... δεν πάμε- πουθενά. Η αίσθηση πως δεν πάμε πουθενά- και από μόνη της ακόμη μία πολύ καλή τουριστική περίοδος δεν επαρκεί- διάχυτη εδώ και μήνες, εμπεδώθηκε την προεκλογική περίοδο, «πάγωσε» μέχρι να γίνει ο ανασχηματισμός και τώρα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, επιτέλους.

Με λόγια, η προεξόφληση και με μοχλό τις επιθετικές κινήσεις ορισμένων hedge funds το ΧΑ έφτασε μέχρι τις 1.300-1.350 μονάδες. Με αφορμή και τις ΑΜΚ των τραπεζών υπήρξε μόχλευση στον κλάδο, βγήκαν υπεραξίες για όσους τοποθετήθηκαν στις χαμηλές τιμές των αυξήσεων αλλά αυτά δεν επαρκούν για να πάει το ΧΑ πάνω από τις 1.350-1.380 μονάδες.

Προφανώς για μεμονωμένες μετοχές επιλεγμένων εισηγμένων (πλην των 4 τραπεζών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) που εμφάνισαν ικανοποιητικό Q1, που ανακάμπτουν, που είναι εξωστρεφείς, δικαιολογούνται οι τρέχουσες ή ακόμη ψηλότερες αποτιμήσεις. Αλλά με ΤΙΤΑΝ, FF Group ή με Fourlis, Αεροπορία Αιγαίου και MLS δεν μπορεί να γίνει η υπέρβαση για τους βασικούς δείκτες.

Η Ελενα Λάσκαρη αναφέρεται στα τέσσερα προαπαιτούμενα που «καίνε» την κυβέρνηση και που όσο δεν... σβήνονται, τόσο η αίσθηση της στασιμότητας θα αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά.

Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας για 1-2-3 σημαντικές ειδήσεις μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες ικανές να ξανά δώσουν ρυθμό σε κλάδους και στο ΧΑ.

Στις τράπεζες, με αφορμή και την εικοτολογία για πιθανές αλλαγές στα διοικητικά της Εθνικής (έρχονται να προστεθούν σε κινήσεις που έχουν προηγηθεί σε Alpha Bank, Eurobank) και σενάρια για ενδεχόμενες αλλαγές σε ΤΧΣ και ΤτΕ απλά συντηρούν το κλίμα και τον δείκτη πάνω από τις 170 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v