Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με τραπεζική βοήθεια στο Χρηματιστήριο

Σημαντικά κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση καταγράφει ο ΓΔ, επιχειρώντας ανακατάληψη των 950 μονάδων. Θετικοί πρωταγωνιστές οι τράπεζες. Κέρδη άνω του 4% για Alpha, Πειραιώς, Eurobank. Πιέσεις σε ΟΤΕ. Περιορίζεται το discount στα παράγωγα.

Μετά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης και παρά την αρχική νευρικότητα, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κινούμενος contrarian στο κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχουν γυρίσει αρνητικά παρά το θετικό ξεκίνημα, δείχνει να ξαναβρίσκει "πατήματα σε θετικό έδαφος" ελέω τραπεζών.

Άλλωστε το +4,08% του Τραπεζικού Δείκτη, έναντι του +1,75% του Γενικού Δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για τους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας.

Η επιμονή των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο αναπόφευκτα δημιουργεί συνειρμούς, καθώς το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής 26 Οκτωβρίου (12 μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ή 13:00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τα αποτελέσματα των stress tests (οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν νωρίτερα). Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα έχει γνωστοποιήσει ότι τα αποτελέσματα της κάθε τράπεζας θα διακρίνονται σε αυτά των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το Asset Quality Review (AQR) και σε αυτά που προκύπτουν από το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Θα περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές επιπλέον πληροφορίες, όπως τυχόν κινήσεις αύξησης κεφαλαίου που έχουν ήδη αναληφθεί μέσα στο 2014. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει μια συνολική ανάλυση για τις 130 τράπεζες.

Ασφαλώς και πειστικότερα δείγματα γραφής θα δώσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όμως η επιμονή των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο δείχνει να προβληματίζει και τους εμπλεκόμενους στην αγορά παραγώγων, καθώς σταδιακά μειώνεται το αρχικό discount στο συμβόλαιο του δείκτη, λήξεως Νοεμβρίου.

Με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, ενώ σαφώς διστακτικότερη εικόνα βγάζει η Εθνική (+1,96%) που όμως ξεπέρασε τις πρώτες ρευστοποιήσεις και γύρισε σε θετικό πρόσημο.

Μικτή η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 2% κινούνται ΔΕΗ και Jumbo, γύρισε σε θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιέσεις σε ΟΤΕ (-1,60%), Intralot (-3,10%), Viohalco (-2,69%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, στην περίπτωση της Alpha Bank η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στο 0,5950 ευρώ και η κύρια στο 0,6100 ευρώ.

Στην περίπτωση της Πειραιώς, η πρώτη απόλυτα βραχυπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στο 1,15 ευρώ και η κύρια στο 1,25 ευρώ.

Πλησιάζει το δύο προς ένα η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ ο τζίρος (αρκετά ικανοποιητικός) ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, σαφέστατη ένδειξη ότι η λήξη της συνεδρίασης θα βρει τη μικτή αξία συναλλαγών πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τον τζίρο των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του FTSE 25, όπου τα warrants σε Εθνική και Πειραιώς προσπαθούν να ανακάμψουν από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρείται σε Revoil και Αεροπορία Αιγαίου.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v