Άνοδος χαμηλού κόστους στο Χρηματιστήριο

Κέρδη εμφανίζει το σύνολο των μετοχών του FT 25 καθώς συνεχίζεται η αντίδραση για τους βασικούς δείκτες εν μέσω εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών. Ισχυρά κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και για Ελλάκτωρα, ΓΕΚΤέρνα, Μέτκα, ΕΥΔΑΠ.

Στα πράσινα σχεδόν σύσσωμος ο 25άρης, με απόδοση έως 2,45%, σε μία χαμηλού κόστους αντίδραση.

Με προσπάθεια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων (στο πλαίσιο του Τ+2) και με γύρισμα των Eurobank, Πειραιώς λίγο πριν από τις 14.55 με λίγους πωλητές.

Κόντρα στη γενικότερη εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (μικρές απώλειες από τη Φρανκφούρτη μέχρι το Παρίσι), κόντρα στους πωλητές των προηγούμενων συνεδριάσεων μέχρι και τα χαμηλά της Πέμπτης και κόντρα στο πλεονέκτημα που ακόμη έχουν οι short παίκτες(*).

Ωστόσο σε μία ρηχή αγορά, όπως η δική μας, σε ένα χρηματιστήριο όπου έχουν απαξιωθεί δικαίως και αδίκως εισηγμένες χωρίς να έχει υπάρξει μία σοβαρή ανοδική διόρθωση, κόντρα στην εμφανή κλίση - διόρθωση, είναι εύκολο να επιχειρηθεί αναστροφή και να αποδώσει κάποιος τους όποιους καρπούς.

Καταλυτικές για την εξέλιξη της συνεδρίασης:

- η εξαρχής ανοδική διαφοροποίηση της Alpha Bank (που εν συνεχεία... έσυρε και τις άλλες 3 του κλάδου),

- η ανάπτυξη αγοραστών σε μετοχές-σηματωρούς (ενδεικτικό το αρχικό ισχυρό συν της ΜΕΤΚΑ),

- η απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώθηκε σε τίτλους που πρέπει να κάνουν τη διαφορά σε αυτήν τη στροφή της αγοράς (την Παρασκευή η ΔΕΗ, σήμερα ο ΟΠΑΠ, αμφότερες αναλύθηκαν - ανέβηκαν στον Εκηβόλο την ώρα που έπρεπε...).

Έως τα 9,46 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ με χαμηλό ημέρας τα 9,01, έως τα 6,33 από τα 5,97 ευρώ της ΔΕΗ αλλά η διαφορά έγινε στον ΟΠΑΠ με γύρισμα από τα 9,50 έως τα 10,08 ευρώ. Και στις 3 μετοχές με συγκριτικά καλές συναλλαγές, δεδομένου ότι ο συνολικός τζίρος παραμένει χαμηλότερα των 40 εκατ. ευρώ.

Η αγορά υπεραποδίδει σε σχέση με τον τραπεζικό δείκτη κι αυτό είναι ενθαρρυντικό -επιτέλους-, να ξεκολλήσει η μαρκέτα από τις τράπεζες. Ενδεικτικό το ότι στις 14.00 περίπου ο μεν Τραπεζικός Δείκτης με 0,73% έναντι 3,33% του Δείκτη Τηλεπικοινωνιών, του Κατασκευαστικού με 3,30%, του Κοινής Ωφέλειας με 3,59%, των Πρώτων Υλών με 4,49%, ενώ για μετοχές όπως ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ-Τέρνα, MIG, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ κ.ά. άνοδος της τάξεως έως 5% συνοδευόταν από συγκριτικά αυξανόμενες συναλλαγές, που πρακτικά σημαίνει πως από τα χαμηλά της Πέμπτης - Παρασκευής αλλά και σήμερα, γίνεται προσπάθεια όσο το δυνατόν ευρύτερης «αναστήλωσης» τουλάχιστον του FT 25, δευτερευόντως του FT Mid και επιλεγμένων μετοχών της μεσαίας - χαμηλότερης κατηγορίας.

(*) Θυμίζω την προσυνεδριακή αναφορά μας στη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη για τον FT25 και συγκεκριμένα στην πιθανότητα να δοκιμαστεί εκ νέου στις επόμενες συνεδριάσεις, που δεν είναι αμελητέα, γι' αυτό είχε θεωρηθεί μάλλον σκόπιμο οι βραχυπρόθεσμοι να κλείσουν τις θέσεις τους σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 316 μον.

Σημειώνω πως το μέχρι τώρα υψηλό ημέρας για τον δείκτη παραμένει στις 306,83 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v