Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο στόχαστρο οι 900 μονάδες για τον ΓΔ

Η συνέχεια στην αντίδραση το ζητούμενο στη σημερινή συνεδρίαση. Στο επίκεντρο των επενδυτών τα εταιρικά αποτελέσματα εν αναμονή της τρόικας. Ποιες μετοχές του FT 25 εμφανίζουν ανοδική φορά βραχυπρόθεσμα.

Καλή εβδομάδα..., την ώρα που η τρόικα συνεχίζει τα γυμνάσια, η Αθήνα προχωρά σε αλλαγές στο ασφαλιστικό με 2+2 ανατροπές από την πίσω πόρτα και το Χ.Α. εξακολουθεί σε... αναμμένα κάρβουνα να προσπαθεί να συγχρονισθεί με τις εξελίξεις, να τις προεξοφλήσει και να τις αφομοιώσει στο ταμπλό.

Εύλογα τα επίπεδα των 900 μονάδων, εκτιμούν αρκετοί, δεδομένων όλων όσα διαδραματίζονται εντός και εκτός, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εστιάζουν στις σύντομες εκλάμψεις επιλεγμένων μετοχών-εισηγμένων που σε καθοδική αγορά επιχειρείται να μην απαξιωθούν εντελώς, όπως έχει συμβεί για το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού πίνακα.

Ενδεικτική η τελευταία προσπάθεια που έγινε από τα χαμηλά της 12ης-13ης/11 και τα επίπεδα των 872,31-870,41 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, που στη συνεδρίαση της 14ης/11 έφθασε μέχρι τις 905,06 μονάδες.

Θα πει κάποιος, μα για 35 μονάδες του Γ.Δ. ή για 10 πόντους του FT 25 όλη αυτή η καθημερινή φασαρία και ενασχόληση; Δικαιολογημένο το ερώτημα, προφανής η απάντηση. Ή κλείνουμε τις οθόνες και πηγαίνουμε σπίτι μας ή συνεχίζουμε ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και για την αλλαγή και την ανατροπή των οποίων εμείς ως μικροί, πολύ μικροί παίκτες, εραστές της μαρκέτας, ελάχιστα μπορούμε να κάνουμε επί της ουσίας.

Οι επίμονοι (και υπομονετικοί) σημειώνουν πως «...η αγορά δεν πεθαίνει...» και λένε πως λ.χ. στην αρχή Νοεμβρίου η μετοχή του Τιτάνα ήταν στα 17,37 ευρώ και στα υψηλά της Παρασκευής έως τα 19,25 ευρώ. Ο όμιλος ανακοίνωσε βελτίωση μεγεθών, τα οποία η BETA αποτιμά ως καλύτερα των αναμενόμενων.

Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κινήθηκε από τα 2,23 έως τα 2,59 ευρώ, με τη Euroxx να χαρακτηρίζει την εταιρία εξαιρετική τοποθέτηση για έκθεση στον ελκυστικό τομέα των ΑΠΕ, ως εκ τούτου να ξεκινά κάλυψη δίνοντας τιμή-στόχο τα 4 ευρώ.

Δύο περιπτώσεις ενδεικτικές της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, στην οποία οι ενεργοί παίκτες -υποχρεωτικά- προσαρμόζονται. Το ενθαρρυντικό είναι πως ευκαιρίες και προοπτικές υπάρχουν και σε αρκετές από τις 45 των FT 25 και FT Mid αλλά και σε ορισμένες από τις μικρότερες κατηγορίες.

Μεταξύ σφύρας και... τρόικας σημειώναμε στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου, στις μεγάλες στρεβλώσεις της Λεωφ. Αθηνών αναφέρονται ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής -οπότε λήγει ο Νοέμβριος στα παράγωγα (απλή σειρά)- στην αγορά δεν αποκλείεται να σημειωθούν εκπλήξεις (είτε αρνητικές είτε θετικές), ανάλογα και με την πορεία των άμεσων εκκρεμών θεμάτων.

Η Ρούλα Σαλούρου σημειώνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται στο Plan B που αναζητά η συγκυβέρνηση με ορίζοντα την εκλογή του ΠτΔ. Περιμένοντας την τρόικα, με το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο, την αντιπαράθεση στα ύψη και την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα στο ζενίθ. Εξαιρετικό περιβάλλον για πονταρίσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα επιμέρους, για 12 μετοχές του FT 25 η βραχυπρόθεσμη φορά είναι ανοδική και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια, ενώ για άλλες 4 έχει αρχίσει να διορθώνεται και ίσως μας δώσει θετικό εβδομαδιαίο κλείσιμο.

Στην πρώτη κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές των Grivalia, CC HBC, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Τιτάν, Folli Follie, ενώ οι 4 είναι των Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από τον FT Mid ξεχωρίζουν Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, Intracom, Lamda Development, MLS, ΟΛΘ, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Σαράντης, Υγεία και Φουρλής, ενώ η ΧΑΛΚΟΡ (υπό κατάλληλες συνθήκες) είναι η μόνη του ομίλου που διασώζεται.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως η προτελευταία στήριξη πέριξ των 885 μονάδων θα εξακολουθήσει να μας δίνει διαβεβαιώσεις και ότι ο Τραπεζικός Δείκτης δεν θα χάσει τις 108-105 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v